Νέος πόλεμος κυβέρνησης - ΣτΕ και στο επίκεντρο Φίλης & Εκκλησία

Νέος γύρος αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει από χθες μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, με αφορμή αυτή τη φορά τα Θρησκευτικά και τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.
Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το πρόγραμμα των Θρησκευτικών που είχε φέρει ο τέως υπουργός θεωρώντας ότι «κλονίζουν τη θρησκευτική χριστιανική συνείδηση» και ήταν αρκετό για να ξεκινήσει νέος γύρος αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν το ΣτΕ ότι ταυτίζεται με ακραίους και σκοταδιστικούς θεολογικούς κύκλους.
Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ , της Εστίας Πατερικών Μελετών, και γονέων, έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), την απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με την οποία άλλαξε ο τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄ έως ΣΤ του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Η απόφαση δεν αφορά το Λύκειο καθώς αναμένεται να συζητηθεί δεύτερη σχετική αίτηση ακύρωσης.
Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του δηλώνει: “αποφασισμένο να συνεχίσει το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων. Σημειώνεται δε, ότι η νέα διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει ενσωματωθεί πλήρως και έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές γιατί αποτελούσε ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Το υπουργείο, τέλος, θα τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα όταν κοινοποιηθεί η απόφαση”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για την απόφαση του ΣτΕ:
«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πληροφορήθηκε από επιλεκτικές διαρροές απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο.
Το Υπουργείο σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο και αυτές κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους και ως προς το σκεπτικό τους.
Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων.
Σημειώνεται δε, ότι η νέα διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει ενσωματωθεί πλήρως και έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές γιατί αποτελούσε ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.
Το Υπουργείο, τέλος, θα τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα όταν κοινοποιηθεί η απόφαση».

ΣΥΡΙΖΑ: Σκοταδιστικές απόψεις ακραίως θεολογούντων
Το σκεπτικό είναι βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση, καλώντας, ακόμη, το υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει απαρέγκλιτα τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων διδασκαλίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων.
Η εκπαίδευση οφείλει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, να προάγει τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της συνύπαρξης με την διαφορετικότητα. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει απαρέγκλιτα το έργο της βαθιάς μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων διδασκαλίας, που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει».