"Πνίγηκε" στη σκόνη και η Αττική - Τι προβλέπει η ΕΜΥ, τι λένε οι επιστήμονες (φώτος)

Στη σκόνη έχει “πνιγεί” από το πρωί και η Αττική! Πυκνά σύννεφα καλύπτουν τον ουρανό και η κίτρινη σκόνη από την Αφρική έχει καλύψει τα πάντα, προκαλώντας θολούρα και αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Οι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι το φαινόμενο θα εμφανιζόταν σήμερα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, τονίζοντας ότι η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10, θα ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και σήμερα (26.03.2018).

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά το απόγευμα, αλλά η ατμόσφαιρα αναμένεται να καθαρίσει από την Τρίτη και μετά,

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης, «κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάρτιο, ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα, μέσω των ατμοσφαιρικών συστημάτων», προσθέτοντας ότι «σήμερα οι ποσότητες της σκόνης είναι πολύ μεγάλες».  Πάντως, όπως διευκρινίζει, «η σκόνη αυτή δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος και έχει πολλά σωματίδια που είναι μεγάλα, αλλά λιγότερο επικίνδυνα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το σημερινό φαινόμενο δεν είναι το ίδιο, όπως με τους ρύπους από τα τζάκια».

Ακόμη, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «σύμφωνα με τις μετρήσεις από το δίκτυο “Αιθέρας”, το οποίο είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, οι τιμές είναι μεν αυξημένες, αλλά εντός των ορίων που έχουν θεσπιστεί». Όποτε, «υπάρχει μία επιβάρυνση, αλλά η βασική ποσότητα των σωματιδίων είναι ψηλά στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος φθάνει μόνο ένα ποσοστό». ‘Αρα, πρόσθεσε, «είναι περισσότερο ένα οπτικό φαινόμενο, με την έννοια ότι δημιουργεί μία σκιά, παρά κάτι το οποίο φθάνει στο επίπεδο που ζούμε εμείς».

Επίσης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης τονίζει ότι «η σημερινή ημέρα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα, καθώς γίνεται μία “μάχη” ανάμεσα στις αέριες μάζες που έρχονται από την Σαχάρα και τις βόρειες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει κοπεί στην μέση, αφού στην νότια χώρα η θερμοκρασία φθάνει στους 18 βαθμούς Κελσίου και στην βόρεια χώρα, μόλις τους 6 βαθμούς Κελσίου».

Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «αυτές οι πολύ μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες».

Θα ελαττωθεί από το βράδυ η σκόνη στην Αθήνα

H σκόνη θα αρχίσει να ελαττώνεται στην Αθήνα από το βράδυ της Δευτέρας και πιο αισθητά από την Τρίτη, ενώ η αραίωση της σκόνης στην πρωτεύουσα θα είναι σταδιακά μεγαλύτερη τις επόμενες μέρες.

Στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Νότια Ελλάδα η εξασθένηση του φαινομένου αναμένεται να αρχίσει με κάποια καθυστέρηση από την Τετάρτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι δύο σταθμοί του ΕΑΑ, σε Μεθώνη και Χανιά, το πρωί της Δευτέρας υπήρχαν στην ατμόσφαιρα αντίστοιχα 179 και 44 μικρογραμμάρια σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα. Οι ερευνητές του ΕΑΑ εκτιμούν ότι στη συνέχεια της μέρας θα αυξηθούν οι συγκεντρώσεις της σκόνης στα Χανιά, ενώ θα μειωθούν στη Μεθώνη, καθώς η σκόνη έρχεται κατά κύματα από την Αφρική, συνεπώς το φαινόμενο παρουσιάζει αυξομειώσεις.

Τι λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης

Πάντως, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τον αττικό ουρανό.

Όπως σημείωσε, το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίο είναι βλαπτικό. Ωστόσο συνέστησε προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και στα παιδιά, καθώς, όπως είπε, καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω.

Ο κ. Μπεχράκης πρότεινε να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξήγησε, τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες. Πρότεινε επίσης να μη διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι.

Ο καθηγητής ενημέρωσε, επίσης, για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση, διότι σε αυτή την περίπτωση εισπνέουμε μεγάλη ποσότητα από το νέφος.

Πάντως, επανέλαβε ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αυτό το νέφος δεν είναι βλαπτικό.

Γενικότερα ο καιρός σήμερα σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα είναι άστατος  στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Βορειοδυτικής και Βόρειας Ελλάδας, πυκνότερες τις πρωινές ώρες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν και σήμερα τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 20 και τοπικά 21 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 3 έως 17 στη βόρεια Ελλάδα, από 7 έως 17 στη δυτική Ελλάδα, από 8 έως 17 στο βόρειο Αιγαίο και από 9 έως 21 και τοπικά 22 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα νότια έως 6 και τοπικά στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ και από τα δυτικά σε δυτικούς με μικρή εξασθένιση.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ, αναφέρει:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το πρωί στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, μέχρι το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και κατά διαστήματα στη Θράκη. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τα δυτικά. |
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανόν και στις υπόλοιπες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές στα δυτικά και βόρεια, με βαθμιαία εξασθένηση. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στις Κυκλάδες, με βαθμιαία εξασθένηση.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες από το βράδυ κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια με βαθμιαία εξασθένηση.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες μέχρι το πρωί κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.