Ένσταση θα καταθέσουν οι συνήγοροι των Ελλήνων στρατιωτικών-Απερρίφθη η αποφυλάκισή τους

Ένσταση κατά της αρνητικής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης στο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που είναι προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, αναμένεται να καταθέσουν αύριο οι συνήγοροί τους.

Το δεύτερο αίτημα αποφυλάκισης δεν έγινε δεκτό βάση της ίδιας με την πρώτη, απόρριψη αιτιολογίας, ότι δηλαδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη μόνιμη κατοικία των δύο στρατιωτικών στη γείτονα στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος, αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση για τη συνέχιση κράτησης των δύο στρατιωτικών είπε:

«Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του ‘Αγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα. Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο».

Η απόρριψη αποφυλάκισης από το τουρκικό δικαστήριο

Να συνεχιστεί η προφυλάκιση των δύο στρατιωτικών, διέταξε σήμερα το δικαστήριο της Αδριανούπολης, αφού απέρριψε το νέο αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν σήμερα οι δικηγόροι τους.

Το αίτημα απερρίφθη καθώς όπως αναφέρεται στη απόφαση:

– είχαν βρεθεί ήδη πολλά ύποπτα στοιχεία,

– δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία,

– δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες των κινητών τους.

Οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών υποστήριξαν ότι οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης έχουν δώσει τους κωδικούς pin των κινητών τους και ότι το ελληνικό προξενείο έχει αιτηθεί να τους φιλοξενήσει μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε και ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και. η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

«Έχω δεχτεί καταιγισμό τηλεφωνημάτων αλλά εμείς αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα πάμε την Παρασκευή για επισκεπτήριο κι ότι την Παρασκευή θα γίνει η αίτηση αποφυλάκισης των παιδιών. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από κανέναν αν κάτι επισπεύδεται σήμερα ή αύριο. Εμείς ό,τι ενημέρωση έχουμε από πλευράς Αδριανούπολης είναι από την πρόξενο και αυτή τη στιγμή δεν μας έχουν πει κάτι» δήλωσε στο Πρώτο Θέμα ο πατέρας του λοχία Κούκλατζη.

«Δυστυχώς πριν από λίγο ενημερώθηκα κι εγώ. Δεν θα ήταν αποφυλάκιση αυτό που θα ζητούσαμε εμείς την Παρασκευή, θα ήταν υπό όρους απόλυση εν όψει της διαδικασιας αλλά και γιατί είμαστε εν αναμονή του πορίσματος του Εισαγγελέα. Η καθυστέρηση οφείλεται στην εξέταση των υπηρεσιακών τηλεφώνων δεδομένου ότι τα δεδομένα δεν εξετάστηκαν . Θεωρώ οτι είναι μια πρακτική παρελκυστική, δεδομένου ότι υπήρχαν τα τηλέφωνα είκοσι μέρες στη διάθεση των αρχών και αυτοί θέλανε να εξετάσουν τα τηλέφωνα την εικοστή πρώτη ημέρα. Και τωρα θα περιμένουμε άλλες μέρες για να εξεταστεί κάτι πολύ απλό που ήδη έχει εξεταστεί και αυτή είναι η πρακτική τους», δήλωσε από τη μεριά του ο Άγγελος Μητρετώδης, συγγενής του έτερου στρατιωτικού.

Η είδηση μεταδόθηκε ως έκτακτη από τις εφημερίδες Sabah και Yeni Akit: