Μεγάλη αποβατική άσκηση μια ανάσα από τις Οινούσσες ανήγγειλαν οι Τούρκοι

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα η οποία με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε δεσμεύει ολόκληρη τη χερσόνησο του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο και σχετικά κοντά στις Οινούσσες για να διεξάγει στρατιωτική αποβατική άσκηση.

Στην άσκηση που είναι ετήσια και ως εκ τούτου προγραμματισμένη, έχουν κληθεί και ξένοι στρατιωτικοί ακόλουθοι. Να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια την άσκηση EFES 2016 είχαν παρακολουθήσει εκπρόσωποι από 79 διαφορετικές χώρες. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν παρατηρητές από ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Ουκρανία, Πολωνία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.

Η προαναγγελία της άσκησης «Efes» έγινε, σύμφωνα με το protothema.gr, με τις ΝΟΤΑΜ B0973/18, B0977/18, B0978/18 και B0979/18 ενώ άλλες μικρότερης κλίμακας ασκήσεις θα λάβουν χώρα, πάνω κάτω το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία.

Το ίδιο χρονικό διάστημα η Τουρκία αναφέρει πως κοντά στην περιοχή αυτή θα πραγματοποιεί το ίδιο χρονικό διάστημα πτήσεις και ιπτάμενο ραντάρ.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη στρατιωτικής δραστηριότητα της Τουρκίας έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά τις υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τα τουρκικά F – 4 πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-4 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 14:50 και ένα λεπτό αργότερα πέταξε πάνω από την Παναγιά και στη συνέχεια πάνω από τις Οινούσσες στα 12.500 πόδια και εξήλθε του FIR Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες που τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την Παναγιά του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών.