Πώς έγινε η συντριβή του μοιραίου Mirage 2000-5 στην Σκύρο - Η εκδοχή του vertigo

Βαρύ πένθος στην πολεμική αεροπορία και σε όλη την Ελλάδα για τον χαμό του Σμηναγού Γιωργου Μπαλταδώρου που έχασε τη ζωή του στη συντριβή του Mirage 2000-5, χθες 12 Απριλίου.

Μια τραγωδία που συνέβη μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα και στοίχισε τη ζωή του 34χρονου πιλότου, πατέρα 3 παιδιών.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τη μοιραία πτώση 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου. Ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο είναι η παραίσθηση του πιλότου, το λεγόμενο vertigo. Έμπειροι της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώνουν ότι εφόσον΄ο πιλότος δεν ανέφερε καμία βλάβη, το λάθος δεν ήταν του αεροπλάνου αλλά του χειριστή.

Το χρονικό του μοιραίου συμβάντος

Δύο μαχητικά αεροσκάφη, είχαν απογειωθεί από την 331η Μοίρα Παντός Καιρού και επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δυο τουρκικών αεροσκαφών που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών, η οποία  σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς τα δύο τουρκικά αεροσκάφη είχαν ήδη φύγει προς την γείτονα.

Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Γιώργος Μπαλταδώρος. Κατά την επιστροφή τους στην βάση στη Σκύρο και 9 μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο πιλότος του δεύτερου μαχητικού Mirage 2000-5 έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ ο πιλότος ανέφερε στο κέντρο επιχειρήσεων πως: «Ο νούμερο ένα συνετρίβη στην θάλασσα (εννοώντας τον Γιώργο Μπαλταδώρο) δεν είδα να ανοίγει αλεξίπτωτο».  

Ο δεύτερος πιλότος, την ώρα της καθόδου των δυο Mirage κατά την επιστροφή τους στο αεροδρόμιο της Σκύρου, εν μέσω νέφωσης, «απαγκιστρώθηκε», δηλαδή “πήρε ύψος”, κατάφερε να γλυτώσει την πρόσκρουση στη θάλασσα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και τότε είδε το αεροσκάφος του Γιώργου Μπαλταδώρου να πέφτει στη θάλασσα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, «στις 12:15, το μονοθέσιο αεροσκάφος Mirage 2000-5 της 114ΠΜ/331 μοίρας παντός καιρού, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου».

Τα πιθανά σενάρια για την μοιραία πτώση του Mirage

Στο σημείο επικρατούσε χαμηλή νέφωση ενώ υπήρχε και σημαντική συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καλή ορατότητα.

Έμπειροι πιλότοι εκτιμούν ότι ο Γιώργος Μπαλταδώρος, συνέχισε την καθοδική πορεία μέσα στο περιβάλλον χαμηλής ορατότητας, έχασε τον προσανατολισμού του λόγω παραίσθησης, έπαθε δηλαδή vertigo.

Μια άλλη εκδοχή είναι ο άτυχος χειριστής είτε να υπέστη κάτι αιφνίδιο, είτε να μην πρόλαβε να εκτιμήσει έγκαιρα τον επερχόμενο κίνδυνο, λόγω του πολύ χαμηλού ύψους που δεν του άφησε περιθώριο αλλαγής πορείας και ανύψωσης.

 Τι είναι το vertigo

Ο λεγόμενος «χωρικός αποπροσανατολισμός» είναι άλλωστε όπως τόνιζαν στο OnAlert.gr έμπειροι διερευνητές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που παραμονεύει για τους πιλότους. Και δη αυτούς των μαχητικών αεροσκαφών.

Όπως ανέφεραν εάν η «βουτιά θανάτου» που διέγραψε το μαχητικό της πολεμικής μας αεροπορίας, οφειλόταν στο επονομαζόμενο «Vertigo» και την παραίσθηση που αυτό δημιουργεί, τότε ο 34χρονος σμηναγός λόγω αυτής νόμιζε ότι η κατεύθυνση που ακολουθούσε με βάση τα όργανα πλοήγησης δεν ήταν η σωστή και «διόρθωσε» την δήθεν λανθασμένη πορεία. Με αποτέλεσμα να συντριβεί.

Όπως εξηγούν, εξαιτίας του vertigo μπορεί ο πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας να απώλεσε το λεγόμενο σημείο αναφοράς στο χώρο. Αυτό μπορεί να τον οδήγησε στην αντικατάσταση της πραγματικότητας με μια παραίσθηση για το που βρίσκεται. Αλλά κυρίως για το που πηγαίνει. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, το φαινόμενο συνήθως δημιουργείται είτε ύστερα από απότομες στροφές με μεγάλη ταχύτητα και ευδοκιμεί σε πτήσεις με χαμηλή ορατότητα, νυχτερινές ή μέσα σε νέφωση.

Ποιος ήταν ο άτυχος Σμηναγός
Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, είχε γεννηθεί το 1984 στο Μορφοβούνι Καρδίτσας .Υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα και ήταν σύζυγος και πατέρας 3 παιδιών: 2 κοριτσιών κι 1 αγοριού.

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Σμηναγό Μπαλταδώρο

Βαρύ είναι το πένθος από τον αδόκητο χαμό του πιλότου του Mirage 2000-5, Σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου, που κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον ήρωα πιλότο που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.

Τσίπρας: Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την βαθιά ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Πολιτείας προς τους οικείους του σμηναγού Γιώργου Βαλταδώρου.

«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος» ανέφερε σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

 Μητσοτάκης: Τον ευγνωμονούμε και τον τιμούμε ως ήρωα

Τη θλίψη του για το θάνατο του Γιώργου Μπαλταδώρου, χειριστή του Mirage 2000-5 που κατέπεσε στα ανοιχτά της Σκύρου, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Σμηναγού μας Γιώργου Μπαλταδώρου. Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος,  για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο το λαό μας», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Παυλόπουλος: Δεν θα ξεχάσει η Πολιτεία την ανεκτίμητη προσφορά του Γιώργου Μπαλταδώρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τη «βαθύτατη οδύνη του» για την απώλεια του χειριστή του μοιραίου Μιράζ που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παυλόπουλου:

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για την απώλεια του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος.

Και στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου  συλλυπητήρια, διαβεβαιώνοντάς την ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου. Επιπλέον συμμετέχω ειλικρινώς στο βαρύτατο πένθος της Πολεμικής μας Αεροπορίας».

Βούτσης: Θα μείνει για πάντα στις καρδιές και τη μνήμη μας.

«Εκ μέρους όλων των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να εκφράσω την οδύνη μας για τον θάνατο του πιλότου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.

Η Βουλή των Ελλήνων αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη του. Έφυγε υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας αλλά θα μείνει για πάντα στις καρδιές και τη μνήμη μας.

Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Θεοδωράκης: Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς

Με ανάρτηση στο Twitter εξέφρασε τα συλλυπητήριά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης: «Άλλος ένας πιλότος έπεσε στο Αιγαίο υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας. Τα συλλυπητήριά μου στη μεγάλη οικογένεια της πολεμικής αεροπορίας καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους του. Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς», τονίζει στο μήνυμά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Καμμένος: Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων

O υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ».

Κικίλιας: Θρήνος για την Ελλάδα -Αθάνατος!

«Θρήνος για την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου μας και στην Πολεμική Αεροπορία. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Λοβέρδος: Συγκλονίζει ο τραγικός θάνατός του

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε για τον θάνατο του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου: «Ο τραγικός θάνατος του Σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Γιώργου Μπαλταδώρου συγκλονίζει το πανελλήνιο. Εκφράζουμε την οδύνη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στην Πολεμική Αεροπορία. Ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος έχασε την ζωή του υπηρετώντας την πατρίδα».

ΚΙΔΗΣΟ: Επεσε στο καθήκον

«Ένας γενναίος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, έπεσε στο καθήκον. Η θλίψη μας είναι μεγάλη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας» αναφέρει το ΚΙΔΗΣΟ.

Κουβέλης: Δεν έγινε αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών – Θρηνούμε για την απώλεια του πιλότου μας

Τη θλίψη του για την απώλεια του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του στο 1ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Θρηνούμε την απώλεια του γενναίου και εκλεκτού τέκνου της χώρας μας. Του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Ανήκει στο Πάνθεον των Ηρώων. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Η απώλεια είναι οδυνηρή. Ήταν ένας αφοσιωμένος αξιωματικός της αεροπορίας. Λάτρευε τη δουλειά του. Είχε υψηλό το φρόνημα και υπηρετούσε το καθήκον με αυταπάρνηση. Η οδύνη είναι τεράστια για όλους μας».

Αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις στρατιωτικές αρχές, επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δυο τουρκικών αεροσκαφών, η οποία αναχαίτιση δεν έγινε, διότι είχαν ήδη φύγει τα τουρκικά αεροσκάφη προς την Τουρκία. Έτσι επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο και 9 μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο δεύτερος πιλότος, γιατί ο αείμνηστος Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της αποστολής, έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν χάθηκε ο γενναίος αυτός άνθρωπος. Συνεχίζονται οι έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο. Κατηγορηματικά, ο θάνατος του πιλότου μας του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει σχέση με αναχαίτιση. Εννέα μίλια πριν φθάσει στη Σκύρο χάθηκε το αεροσκάφος μαζί με τον Γιώργο Μπαλταδώρο».