Ο ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο: 125 ψυχές θρηνεί η ΠΑ από το 1990 έως σήμερα

Εκατόν είκοσι πέντε ψυχές που κλήθηκαν να υπηρετήσουν την πατρίδα θρηνεί η Πολεμική μας Αεροπορία από το 1990 έως σήμερα, με πολλούς εξ αυτών να είναι θύματα του ακήρυχτου πόλεμου με την Τουρκία που επικρατεί στο Αιγαίο.

Από το 1990, οπότε η τουρκική προκλητικότητα άρχισε να απορρόφα όλο και μεγαλύτερο μέρος του πτητικού έργου της Πολεμικής Αεροπορίας, άνθρωποι και μηχανές άρχισαν να ωθούνται στα όρια τους.


C-130 όρος Όθρυς

Ο φόρος αίματος ήταν βαρύς, όπως επίσης και οι απώλειες σε μέσα. Την περίοδο 1990 – 2018, η Πολεμική Αεροπορία έχει χάσει 81 μαχητικά αεροσκάφη και μεταγωγικά με απώλεια 125 ψύχων. Οι μισές σχεδόν από τις απώλειες (63 άνθρωποι) σημειωθήκαν σε ένα και μόνο συμβάν, όταν C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, γεμάτο με σμηνίτες, κατέπεσε στο Όρος Όθρυς το 1991.

Image result for ÏÎ¹Î±Î»Î¼Î¬Ï 1992
Νίκος Σιαλμάς 

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι μόλις δυο αεροσκάφη έχουν πέσει κατά τη διάρκεια εικονικών αερομαχιών με τουρκικά. Το 1992 ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, χάνει τη ζωή του στην περιοχή του Άη Στράτη όταν το παλαιό Μirage F-1 που χειριζόταν δεν άντεξε κατά την αναμέτρηση με τουρκικά F-16 και καρφώθηκε στη θάλασσα. Το 2006 ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης χάνει τη ζωή του στην περιοχή της Καρπάθου όταν τούρκικο F-16 καρφώνεται στην καλύπτρα του αεροσκάφους του σκοτώνοντας τον ακαριαία.


C-130 όρος Όθρυς

Παρά τους μεγάλους αριθμούς απωλειών πρέπει να σημειώσουμε ότι η Πολεμικής Αεροπορία διατηρεί ακόμα και σήμερα έναν από τους κορυφαίους δείκτες ασφάλειας πτήσεων μεταξύ των χώρων – μελών του ΝΑΤΟ.
Πηγή: www.skai.gr