Πύρινη κόλαση στην Ηλεία: Οι φωτιές μπήκαν από κατοίκους που έκαιγαν κλαδιά ελιάς! (Βίντεο + Φώτος)

Εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι στην Ηλεία με τη φωτιά που ξέσπασε από το απόγευμα της Κυριακής να έχει περιοριστεί τώρα στις χαράδρες.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6: «Τα πύρινα μέτωπα είναι σε χαράδρες. Περιμένουμε τα εναέρια μέσα γιατί χθες δεν είχαμε την ευτυχία να τα έχουμα μαζί μας». Πρόσθεσε ακόμη ότι η φωτιά καίει την περιοχή «απέναντι από το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπιας προς τη νότια Ηλεία».
Η φωτιά είναι σε ύφεση είπε καθώς «δεν έχουμε τον αέρα που είχαμε χθες». «Έχει καεί μια μεγάλη περιοχή, ελπίζουμε τα πράγματα να πάνε καλύτερα».
Και σημείωσε ότι κατάσταση κατά τη διάρκεια της νύχτας «αποφύγαμε τα χειρότερα, διώξαμε τις φλόγες μέσα από τις αυλές των σπιτιών» προσθέτοντας ότι «κανένα σπίτι δεν έπαθε ζημιά».

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς στις περιοχές Φρίξα, Σκυλλουντία και Καλυβάκια της Ηλείας, προκειμένου να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος στο ΘΕΜΑ 104,6 σχετικά με το πώς ξεκίνησαν οι φωτιές.

Όπως είπε ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης έως και 8 μποφόρ, υπήρξε «πλήθος συμπατριωτών μας που πήγαν να κάψουν κλαδιά με αυτό τον καιρό». «Είναι εγκληματική αμέλεια, δεν μπορεί να γίνεται εδώ με αυτή την την ιστορία. Πριν από έναν μήνα, είχαμε 3 που έφτασαν στο αυτόφωρο αλλά οι υπόλοιποι δεν συνετίζονται» πρόσθεσε.

«Ξύπνησαν εφιάλτες του 2007 και όπως είπε ο πρόεδρος του χωριού τέτοια απειλή ούτε τότε δεν είχαμε» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, γεγονός που βοηθά το έργο των πυροσβεστών, ώστε να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες στην περιοχή της Σπιάντζας, κοντά στον Πύργο.

Το χρονικό της πυρκαγιάς σε 5 μέτωπα

Χθες Κυριακή που ξεκίνησε η πυρκαγιά, είχε εισβάλει στο χωριό Σκυλλουντία και και οι αρχές εκκένωσαν το χωριό. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην εκκλησία και απομακρύνθηκαν από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με το ilialive το χωριό Σκυλλουντία ήταν βυθισμένο στο σκοτάδι και ζωσμένο από τις φλόγες. Καύτρες έπεφταν  συνέχεια από τον ουρανό. Μάλιστα τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η φωτιά προήλθε από ανθρώπινο λάθος. 

Δείτε εικόνες από τις προσπάθειες των πυροσβεστών να σβήσουν τις φωτιές που καίνε κατοικίες:

Μεγάλη ήταν η πυρκαγιά και στην Φρίξα της Ηλείας όπου  επιχειρούσαν  46 πυροσβέστες με 23 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ το πυροσβεστικό έργο συνδράμουν οχήματα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, καθώς και ιδιωτικό βυτιοφόρο.

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραιναν ιδιαίτερα το έργο τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος έδωσε εντολή να υπάρξουν δυνάμεις για να προφυλάξουν την Αρχαία Ολυμπία μιας και οι άνεμοι φαίνεται να πνέουν με κατεύθυνση προς τον αρχαιολογικό χώρο. Μάλιστα λίγο πριν τις 8 το βράδυ το μέτωπο της πυρκαγιάς πλησίαζε προς τα Καλυβάκια, ένα χωριό ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Την ίδια ώρα δύο πυρκαγιές απειλούσαν και την περιοχή της Σπιάντζας στον Πύργο. Η μια έκαιγε δίπλα στο Αλσύλιο της Σπιάντζας και η δεύτερη στην περιοχή της πρώην λίμνης Μουριάς κοντά στον Άγιο Ιωάννη. Περιορισμένες οι δυνάμεις και συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου καθώς υπήρχε το μεγάλο μέτωπο στη Σκιλλουντία.
Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, ανέφερε ότι η πυρκαγιά έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα, και ο αέρας αλλάζει φορά διαρκώς, κάτι που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Τέλος ένα ακόμη μέτωπο υπάρχει στο 16ο χιλιόμετρο της στην επαρχιακής οδού Μεγαλόπολης – Καμποχωρίου. Επιτόπου έχουν σπεύσει 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα.