10 -φαινομενικά- ασήμαντες καθημερινές συνήθειες που μας παχαίνουν

Από το Olivemagazine

Είναι μερικές απλές καθημερινές συνήθειες που αν και μάς φαίνονται ασήμαντες και συχνά τις ακολουθούμε ασυνείδητα, επιβαρύνουν την υγεία μας και «σπρώχνουν» το δείκτη της ζυγαριάς όλο και περισσότερο στα δεξιά. Το καλό είναι ότι μπορείς πολύ εύκολα να τις αλλάξεις και να δεις θεαματικά αποτελέσματα στη γραμμή σου!”

Ένα εκλεράκι για τα γενέθλια του συναδέλφου δεν θα ρίξει τη δίαιτά σου έξω. Είναι όμως μερικές απλές καθημερινές συνήθειες που αν και μάς φαίνονται ασήμαντες και συχνά τις ακολουθούμε ασυνείδητα, επιβαρύνουν την υγεία μας και «σπρώχνουν» το δείκτη της ζυγαριάς όλο και περισσότερο στα δεξιά. Το καλό είναι ότι μπορείς πολύ εύκολα να τις αλλάξεις και να δεις θεαματικά αποτελέσματα στη γραμμή σου!

1. Μασάς πολύ γρήγορα
Χρειάζονται 20′ για να πάει το μήνυμα από το στομάχι στον εγκέφαλό σου ότι έχεις χορτάσει. Εάν λοιπόν μασάς πολύ γρήγορα δεν δίνεις στον οργανισμό σου τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να καταλάβει αν έχει χορτάσει, με αποτέλεσμα να καταναλώνεις μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ό,τι πραγματικά χρειάζεσαι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Dietetic Association, όσοι μασούν με αργό ρυθμό καταναλώνουν 66 λιγότερες θερμίδες από όσους δεν παίρνουν ούτε ανάσα. Και ενώ 66 θερμίδες δεν μοιάζουν σπουδαίες, εάν κάνεις το λογαριασμό για όλη την ημέρα, μπορείς να γλιτώσεις από 264-330 θερμίδες ημερησίως!

tainia parea

2. Βλέπεις πολλή τηλεόραση
Το θέμα δεν είναι ότι βλέπεις τηλεόραση και δεν πηγαίνεις γυμναστήριο, αλλά ότι παρακολουθείς την αγαπημένη σου σειρά αδειάζοντας το μπολ με τα ποπ κορν που έχεις μπροστά σου χωρίς να το πολυσκέφτεσαι. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ βρήκε ότι οι υπέρβαροι συμμετέχοντες, οι οποίοι μείωσαν στο μισό την ώρα που παρακολουθούσαν τηλεόραση «γλίτωσαν» κατά μέσο όρο 119 θερμίδες ημερησίως.

3. Μπερδεύεις τη δίψα με την πείνα
Σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό Physiology & Behavior, το 60% των περιπτώσεων μπερδεύουμε τη δίψα με πείνα. Την επόμενη φορά λοιπόν που ακούσεις την κοιλιά σου να γουργουρίζει, πιες πρώτα ένα ποτήρι νερό και εάν συνεχίσεις να πεινάς, τότε ξεκίνα να ψάχνεις τι έχει στο ψυγείο.

4. Παίρνεις πάντα το ασανσέρ
Μπορεί να το θεωρείς ασήμαντο, αλλά εάν πήγαινες στο γραφείο σου που είναι στον 4ο όροφο με τις σκάλες, θα μπορούσες να κάψεις τις διπλάσιες θερμίδες. Ας μιλήσουμε όμως με νούμερα: Ένας άνθρωπος 68 κιλών θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να χάσει 2,7 κιλά κάθε χρόνο, απλά και μόνο ανεβαίνοντας σκάλες δύο ορόφων κάθε μέρα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικό.

anoigma-anapsiktika

5. Πίνεις αναψυκτικά
Δεν χρειάζεται να έχεις εθισμό για να γίνει η ζημιά. Σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό Diabetes Pro, όσοι πίνουν 2 ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης τη μέρα, είναι βέβαιο ότι θα δουν το βάρος τους να αυξάνεται 5 φορές πιο γρήγορα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που επιλέγουν νερό.

6. Τρως στο γραφείο σου
Μπορεί έτσι να βγάζεις ίσως περισσότερη δουλειά μέσα στο 8ωρο, αλλά δεν σκέφτεσαι καθόλου τη γραμμή σου. Το πρόβλημα είναι ότι καθώς κάθεσαι στο γραφείο μπροστά από τον υπολογιστή, τρως χωρίς να είσαι συγκεντρωμένος στο φαγητό σου, με αποτέλεσμα να καταναλώνεις μέχρι και 50% περισσότερες θερμίδες απ’ όσες υπολόγιζες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

7. Βάζεις τυρί στα πάντα
Είσαι και εσύ από αυτούς που δεν μπορούν να φάνε τα λαχανικά/ζυμαρικά/σάντουιτς/κρεατικά χωρίς τυρί; Εάν το προσθέτεις στα πάντα, ξανασκέψου το! Θυμίσου ότι κατά μέσο όρο μια φέτα τυρί έχει 113 θερμίδες. Αφαιρώντας την από ένα μόλις γεύμα την ημέρα, μπορείς να «γλιτώσεις» 41.000 θερμίδες το χρόνο, δηλαδή να χάσεις 5,5 κιλά σε 12 μήνες. Ομολογουμένως έχουμε κάνει ήδη πολλά μαθηματικά για ένα διατροφικό κείμενο, αλλά Ο-Υ-Α-Ο-Υ!

estiatorio

8. Παραγγέλνεις τελευταίος
Το μυστικό για να αδυνατίσεις ενώ βγαίνεις έξω με τους φίλους σου για φαγητό; Παράγγειλε πρώτος! Έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις κατέληξε ότι τείνουμε να παραγγέλνουμε όμοια με τους γύρω μας όταν αναγκαζόμαστε να πούμε την παραγγελία μας μετά από αυτούς. Μην αφήνεις λοιπόν το φίλο σου να σε επηρεάσει με το μπέργκερ του. Παράγγειλε πρώτος και ίσως τελικά τον κάνεις εσύ να αλλάξει γνώμη και να παραγγείλει σαλατούλα.

9. Κάθεσαι συνέχεια
Το ήξερες ότι σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό PLoS ONE, καίμε 100 θερμίδες λιγότερες σε σύγκριση με 50 χρόνια πριν ακριβώς επειδή κάνουμε καθιστική ζωή; Επειδή καλώς ή κακώς οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε σε γραφεία και δεν είναι εύκολο να είμαστε διαρκώς όρθιοι ή σε κίνηση, φρόντισε να μην παραλείπεις την καθημερινή σου γυμναστική ή έστω να πηγαίνεις μια βόλτα στη γειτονιά σου μετά τη δουλειά για να κάψεις εκείνες τις 100 θερμίδες που λέγαμε.

anoigma-gynaikes

10. Λες με την παρέα σου τα νέα σας ενώ τρώτε
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition, όταν τρως με ένα ακόμη άτομο το γεύμα σου είναι κατά μέσο όρο 33% μεγαλύτερο από όταν τρως μόνος σου. Όταν πάλι τρως μαζί με άλλους δύο φίλους, το ποσοστό αυτό αυξάνεται και αγγίζει το 47%, ενώ όταν η παρέα σου αγγίζει τα 4,6 ή 8 άτομα, το ποσοστό αυτό φτάνει το 69, 70 και 96% αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται στο πόσες ώρες περνάς στο τραπέζι όταν είσαι με παρέα, αλλά και στο πόσο ασυνείδητα τρως το φαγητό σου καθώς γελάς με τα αστεία των φίλων σου και κουτσομπολεύεις.