Νέα εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό - Στο ΣτΕ 507 κάτοικοι της περιοχής

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα φτάσει για δεύτερη φορά το ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό.

Αυτή τη φορά, 507 κάτοικοι και τέσσερα νομικά πρόσωπα προσβάλλουν το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την επίσπευση της επένδυσης.

Στην αίτησή τους αναφέρουν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής τους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά παράλληλα βλάπτει ανεπανόρθωτα την προσωπικότητά τους και το δικαίωμά τους να ζουν σε ένα υγιές, βιώσιμο και αρμονικό περιβάλλον. Βλάπτει όμως και το χαρακτήρα της Πρωτεύουσας, σημειώνουν.

Συγκεκριμένα, την προσφυγή κάνουν 507 κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι), όπως και 4 νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού).

Πριν δύο μήνες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με γνωμοδότησή της (υπ΄ αριθμ. 29/2018) και με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων) και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.