Τουρκία: Το γεωτρύπανο "Πορθητής" νοτιοδυτικά της Χίου

Νοτιοδυτικά της Χίου, στα διεθνή ύδατα, κινείται ο “Πορθητής” υπό τη συνεχή παρακολούθηση του ελληνικού συστήματος επιτήρησης. Το τουρκικό γεωτρύπανο, που συνοδεύεται από τουρκική κορβέτα έχει βάλει πλώρη για την Αττάλεια και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στο σημείο ανοιχτά του τουρκικού λιμένα που προσδιόρισε με…δημιουργική ασάφεια ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ότι θα γίνουν οι έρευνες.

Μιλώντας κατά την τελετή «αποχαιρετισμού του γεωτρύπανου» ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε ότι από αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στην Μεσόγειομ, ενώ ανέφερε ότι το όνομα ‘Πορθητής’ δόθηκε προκειμένου να αναβιώσουν την ισχυρή κληρονομία της Τουρκίας. Ο Τούρκος Υπουργός ευχήθηκε μια μέρα η Τουρκία να αναζητήσει πετρέλαιο και στο Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Αναφερόμενος στους τουρκικούς σχεδιασμούς για τον «Πορθητή» ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αυτό το καλοκαίρι θα γίνει η πρώτη γεώτρηση βάθους 2,600 μέτρων στα ανοιχτά της Αττάλειας. Μάλιστα ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι δίπλα στον «Πορθητή» θα προστεθεί και δεύτερο πλοίο γεωτρύπανο και θα ερευνήσουμε σπιθαμή με σπιθαμή τη θάλασσά μας στη Μαύρη Θάλασσα. Και το δεύτερο μας πλοίο θα προστεθεί στο νηολόγιο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) φέτος”, ανέφερε.

Οι πιθανές περιοχές των ερευνών

Τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, έχουν το βάθος των 2.600 μέτρων που, είναι το μοναδικό στοιχείο που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ως σημείο γεώτρησης από το υπό τουρκική πλέον σημαία γεωτρύπανο «Πορθητής». Με δεδομένο ότι η αναφορά είναι επίσης για σημείο σε βάθος 2.600 μέτρων ανοικτά της Αττάλειας, η πιο κοντινή ερμηνεία που μπορεί να δοθεί, με βάση και τους ακριβείς βυθομετρικούς χάρτες της περιοχής, είναι η περιοχή ανοικτά του κόλπου Αττάλειας που απεικονείζεται στον χάρτη με τον αρ. 1.

Ωστόσο στην περιοχή «1» το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» έχει πραγματοποιήσει ελάχιστα σεισμογραφικά, πλην μίας ζώνης στην «νότια πλευρά της περιοχής «1» όπου έγιναν δύο φορές πυκνά σεισμογραφικά. Όμως το ίδιο πυκνά σεισμογραφικά έγιναν δύο φορές και στις περιοχές που σημειώνονται στον χάρτη με τους αρ. 2 και 3 δυτικά της Πάφου, όπου το θαλάσσιο βάθος είναι επίσης περίπου 2.600 μέτρα.

Το ίδιο βάθος – των 2.600 μέτρων – έχει και περιοχή εντός του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο τμήμα του που «διεκδικεί» η Τουρκία στο οποίο όμως δεν έγιναν καθόλου σεισμογραφικές έρευνες από την Τουρκία, οπότε και είναι αδύνατο να έχει μελετηθεί και εκτιμηθεί ότι υπάρχει σημείο «στόχου» για γεώτρηση.

Αυτές είναι οι τέσσερεις περιοχές με το προαναφερόμενο βάθος.Με τον αρ. 5 στον χάρτη η περιοχή όπου από το τέλος περασμένου Δεκεμβρίου πραγματοποιεί σεισμογραφικά το «Μπαρμπαρός».Πάντως, ενώ το τουρκικό γεωτρύπανο, πλέει με προορισμό το λιμάνι της Αττάλειας – χθες το απόγευμα είχε εξέλθει των Δαρδανελίων και βρισκόταν δυτικά της Λίμνου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, στο λιμάνι Αττάλειας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται οποιεσδήποτε υποστηρικτικές υποδομές – εργοστάσιο λάσπης κ.τ.λ – που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη θαλάσσιων γεωτρήσεων μεγάλου βάθους.

Με πληροφορίες από philenews, politis.com.cy, onalert