Αυτές οι παραλίες της Αττικής είναι ακατάλληλες για κολύμπι (έρευνα)

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την ποιότητα του νερού στις ακτές που κολυμπάμε το καλοκαίρι έδωσε στη δημοσιότητα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

Το ΠΑΚΟΕ μετά από δειγματοληψίες που πραγματοποίησε στις πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας αναφέρει ότι η συντριπτική πλειονότητα από αυτές – σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πιστοποιημένων εργαστηρίων που διαθέτει το Κέντρο – βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση.

Υπάρχουν όμως και παραλίες που κρίνονται ακατάλληλες και ορισμένες άλλες επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής, της Εύβοιας, του Λουτρακίου, της Κορίνθου, του Λαυρίου και άλλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 252 παραλίες (78,2%) σε σύνολο 323 που αναλύθηκαν, είναι κατάλληλες για κολύμβηση και 71 (22%) είναι ακατάλληλες.

Αναλυτικά στοιχεία για την ποιότητα των νερών στις παραλίες που δημοσιεύονται στο «Οδοιπορικό ποιότητας των θαλασσινών νερών κολύμβησης στην Αττική 2018» που εξέδωσε το ΠΑΚΟΕ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν ακατάλληλες περιοχές για κολύμβηση ακόμη και σε μέρη που είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστα.

Οι δειγματοληψίες, σύμφωνα με το Κέντρο, γίνονται σε αποστειρωμένα μπουκάλια τα οποία ανοίγουν μέσα στη θάλασσα και κλείνουν σ΄αυτήν, από την ακτή σε μήκος 5 μέτρα και σε βάθος 30cm.

Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τες Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 252 (78.2%) είναι κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση και 71 (22%) είναι ακατάλληλες σε σύνολο 323 που αναλύθηκαν.

Οι παράμετροι που εξετάστηκαν στην έρευνα είναι οι εξής:

Κολοβακτηρίδια

Εντερόκοκκοι

Ε-Coli

Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα,θολερότητα). Κυρίως παρακολουθούνται οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική, περιβαλλοντική άποψη κ.λπ.

Δείτε αναλυτικά:

paraliess1

 

paraliess2

 

paraliess3

 

paraliess4

 

paraliess5

 

 

paraliess6

 

paraliess7

 

paraliess8

 

paraliess9

 

paraliess10

 

 

paraliess11

 

paraliess12

 

paraliess13

 

paraliess14

 

paraliess15

 

 

paraliess16

 

paraliess17

 

paraliess18

 

paraliess19