Μανιτάκης: Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπλοκάρει τη συμφωνία για το ονοματολογικό

Η απόφαση του Αρείου Πάγου που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», σχετικά με τη μη ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, δεν μπλοκάρει τη συμφωνία για το ονοματολογικό, όπως ξεκαθάρισε ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

«Δεν συγκρούεται η απόφαση του Αρείου Πάγου με τη συμφωνία. Εμείς υπογράφουμε μία διεθνή συμφωνία. Στη διεθνή συμφωνία δεν ξέρω κατά πόσο συγκρούεται κατά γράμμα ή κατά πνεύμα αυτό που είπε ο Άρειος Πάγος με αυτό που υπογράφουμε. Δεν σημαίνει ότι παραβιάζει κάτι η χώρα μας. Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπλοκάρει τη συμφωνία που πάει να υπογράφει αύριο, δεν έχει καμία επίπτωση ούτε υπάρχει κάποια παραβίαση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία που ετοιμάζονται να υπογράψουν οι δύο χώρες, αν και υποστήριξε πως υπάρχουν κάποια σημεία για τη γλώσσα και την υπηκοότητα που “μπορεί να θίγουν την δική μας εθνική αξιοπρέπεια, αλλά εθνική αξιοπρέπεια έχουν και οι άλλοι”.

Ο καθηγητής σημείωσε πως «εάν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα έχει το τεκμήριο της δημοκρατικής νομιμοποίησης να υπογράψει τη συμφωνία. Η κυβέρνηση θα είναι νομιμοποιημένη και με το ΟΚ της Βουλής. Θα μπορούσε να πει η ΝΔ ότι δεν έχει την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, επειδή ο ένας εταίρος έχει δηλώσει ότι δεν εγκρίνει την συμφωνία. Αυτό που θα γίνει απόψε ανατρέπει αυτό το επιχείρημα».