Μάνδρα: Σε απόγνωση οι κάτοικοι – Καταγγελίες για κρατική ολιγωρία (Εικόνες)

Αντιμέτωποι με μια ακόμα εφιαλτική βραδιά, που όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι η τελευταία αφού και σήμερα η πρόγνωση κάνει λόγο για επιδείνωση του καιρού και νέες καταιγίδες, βρέθηκαν οι κάτοικοι της Μάνδρας, 7 μήνες μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου, όπου στοίχησαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους.

Οι δρόμοι για μια ακόμα φορά μετατράπηκαν ορμητικά ποτάμια μετά την ισχυρή βροχόπτωση, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού το νερό μπήκε ξανά μέσα στα σπίτια, καταστρέφοντας τα πάντα με το πέρασμα του, ενώ και οι καταστηματάρχες, που είχαν δει τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται πριν από λίγους μήνες, βρίσκονται επί ποδός, προσπαθώντας να σώσουν ότι σώζεται.

Επτά ολόκληροι μήνες μετά την τραγωδία και το μόνο που ακούνε οι κάτοικοι είναι υποσχέσεις για εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα ήδη γνωστά εδώ και πολλά χρόνια (αυθαίρετη δόμηση, ελλιπή δημόσια έργα, μπαζωμένα ρέματα και χείμαρροι) που επεσήμαναν όλοι αλλά για άλλη μια φορά κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη να τα εξαλείψει.

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις που είχαν γίνει από τον πρωθυπουργό κι όλους τους αρμοδίους μετά την τραγωδία, τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν όπως αποδεικνύει η εικόνα που παρουσιάζει από την Τρίτη το απόγευμα η Μάνδρα με πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους, καθώς και ανθρώπους, στα όρια της τρέλας, βλέποντας την περιουσία τους να χάνεται για δεύτερη φορά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

 

Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρμόδιων φορέων, υπουργείου Υποδομών – Περιφέρειας κι των άλλων εμπλεκομένων για τις καθυστερήσεις στα αναγκαία έργα υποδομής συνεχίζεται και η γραφειοκρατία «πνίγει» τις εργασίες αποκατάστασης.

 

 

 

Το μόνο έργο που έχουν να επιδείξουν φαίνεται να περιορίζεται στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, σε προκηρύξεις έργων κι άλλα διαδικαστικά, αναγκαία σαφώς, αλλά όχι ικανά να λύσουν τα προβλήματα στην πράξη. Κι ας είχαν υποσχεθεί ότι οι σχετικές διαδικασίες μετά από αυτή την τραγωδία θα τρέξουν πολύ γρήγορα (είχαν μιλήσει για διαδικασίες fast-track) κι δεν θα επέτρεπαν στο δυσκίνητο κρατικό τομέα να γίνει η αιτία για ανάλογες βιβλικές καταστροφές.

Διαβεβαίωναν, μάλιστα, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διόρθωναν τις τραγικές ελλείψεις δεκαετιών.

 

 

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, όχι μόνο δεν προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, αλλά έχουν κολλήσει, όχι στη λάσπη της Μάνδρας, αλλά στην γραφειοκρατία. Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η δήμαρχος, Ιωάννα Κριεκούκη, τα έργα θα έπρεπε να έχουν γίνει μετά τον Νοέμβριο για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις, ωστόσο τίποτα δεν έχει προχωρήσει, αφού τα έργα βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο κάνοντας λόγο για ατέλειωτες διαδικασίες χωρίς αποτέλεσμα.

«Καταστράφηκαν περιουσίες, ενώ κινδύνευσαν και πάλι άνθρωποι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Μιλάμε για υποτιθέμενα έργα που θα γίνουν με κατεπείγουσα διαδικασία που δεν υπάρχει», σημείωσε η κ. Κριεκούκη, προσθέτοντας πως οι αντοχές και η υπομονή των κατοίκων έχουν τελειώσει.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως έχει ζητήσει ακρόαση από τον πρωθυπουργό, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής καμία εξέλιξη.

 

 

Η πυροσβεστική έχει λάβει έως τώρα περισσότερες από 83 κλήσεις για άντληση υδάτων σε Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο. Με τους κατοίκους να δηλώνουν στον ΣΚΑΪ πως η στάθμη του νερού έφτασε τα 2 μέτρα.

 

Στην περιοχή παραμένουν 65 Πυροσβέστες με 26 οχήματα, καθώς και ένα ερπυστριοφόρο όχημα και μια βάρκα με δύτες της 1ης ΕΜΑΚ.

 

Όλα αυτά ενώ οι κάτοικοι της Μάνδρας είναι τρομοκρατημένοι καθώς η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες, με την επέλαση της «Νεφέλης» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έως και την Πέμπτη.