Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στρατόσφαιρα στον εξωπλανήτη WASP-33b

Στρατόσφαιρα σε εξωπλανήτη, ανίχνευσε για πρώτη φορά το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Η ανακάλυψη, που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal”, έγινε από ερευνητές του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA με επικεφαλής την Κόρι Χέινς, και αφορά τον μεγάλο και καυτό εξωπλανήτη WASP-33b, ο οποίος έχει μάζα υπερτετραπλάσια του Δία.

Η στρατόσφαιρα αποτελεί στρώμα της ατμόσφαιρας πάνω από την τροπόσφαιρα, δηλαδή πάνω από το στρώμα όπου λαμβάνουν χώρα τα καιρικά φαινόμενα. Η στρατόσφαιρα περιέχει όζον και άλλα μόρια που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, λειτουργώντας σαν «αντηλιακό» για έναν πλανήτη.

Η ανακάλυψη στρατόσφαιρας μπορεί να δώσει στους επιστήμονες βασικές ενδείξεις για τη σύνθεση του πλανήτη και το πώς αυτός δημιουργήθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν ήσαν σίγουροι αν είναι δυνατό να υπάρχουν στρατόσφαιρες σε άλλους κόσμους. Τώρα φαίνεται πως η απάντηση είναι καταφατική.