Την υπηρεσία χαρτών της Nokia αποκτούν BMW, Audi και Mercedes

Ποσό περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα καταβάλουν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες BMW, Audi και Mercedes προκειμένου να αποκτήσουν την υπηρεσία χαρτών της Nokia. Οι τρεις κολοσσοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για την απόκτηση της υπηρεσίας αυτής – γνωστής ως HERE – στην οποία θα διατηρούν ίσα ποσοστά, σε μια προσπάθεια να μην περάσει αυτή στα χέρια ανταγωνιστών τους από τη Silicon Valley ή την Κίνα.

Η αξία της συμφωνίας ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων υποχρεώσεων ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, για τις οποίες η Nokia θα αποζημιώσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική εταιρεία. Η συναλλαγή πιθανόν να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Η συμφωνία επιτρέπει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσφέρουν στα πολυτελή μοντέλα τους νέα χαρακτηριστικά, όπως η αυτόνομη οδήγηση, αλλάζοντας τις ισορροπίες μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων, των εταιρειών που τους προμηθεύουν εξαρτήματα και των ανταγωνιστών τους σε θέματα λογισμικού όπως η Uber, η Google και η Apple.

Η HERE είναι ο βασικός προμηθευτής ψηφιακών χαρτών για τις περισσότερες από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, με τις δραστηριότητες αυτές να αντιστοιχούν στο ήμισυ των εσόδων της, ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, που αναμένονται για το 2015.