NASA: Άνθισε το πρώτο λουλούδι στο διάστημα

Μία πορτοκαλί ζίνια αποτελεί το πρώτο λουλούδι που άνθισε στο διάστημα, όπως γνωστοποίησε μέσω twitter ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι. “Το πρώτο λουλούδι που καλλιεργήθηκε στο διάστημα έκανε το ντεμπούτο του”, γράφει στο μήνυμά του και με τη φωτογραφία μιας ωραίας πορτοκαλί ζίνιας.

twitter

Τα φυτά αυτά, τα οποία μεταφέρθηκαν στον διαστημικό σταθμό για την πραγματοποίηση πειραμάτων, φαίνεται πως είχαν δυσκολίες να προσαρμοσθούν στη μικροβαρύτητα. Πολλές απ’ αυτές τις ζίνιες έμοιαζαν σε κακή κατάσταση τον Δεκέμβριο, καθώς εμφανίσθηκαν μύκητες στα φύλλα τους εξαιτίας της έντονης υγρασίας. Ωστόσο, φαίνεται πως ανέκαμψαν χάρη στις φροντίδες του Σκοτ Κέλι.

Η καλλιέργεια των λουλουδιών εντάσσεται σ’ ένα πιο εκτεταμένο πρόγραμμα της NASA με την ονομασία “Veggie”, το οποίο έχει στόχο να καλλιεργηθούν φυτά στο διάστημα για να παράγουν τροφή με προοπτική τις μακροχρόνιες επανδρωμένες αποστολές προς τον Άρη. Τα μέλη του πληρώματος του Σταθμού έχουν ήδη καλλιεργήσει με επιτυχία μαρούλια, τα πρώτα φύλλα των οποίων κατανάλωσαν το 2015, και ελπίζουν ότι μέχρι την ερχόμενη χρονιά θα έχουν καταφέρει να παράγουν ντομάτες.