Τα Όσκαρ της Επιστήμης : Τα 14 "μυαλά" που ξεχώρισαν το 2016

Την Κυριακή το βράδυ απονεμήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τα επιστημονικά Βραβεία Breakthrough, γνωστά και ως «Όσκαρ της Επιστήμης».

Μπορεί τα Νόμπελ να έχουν τη δόξα, αλλά τα Breakthrough είναι τα πιο πλουσιοπάροχα επιστημονικά βραβεία στον κόσμο καθώς  14 επιστήμονες που διακρίθηκαν έγιναν πιο πλούσιοι κατά συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στην Καλιφόρνια και θύμιζε κάτι από βραδιά  Όσκαρ :κόκκινο χαλί,  ο χολιγουντιανός ηθοποιός Μόργκαν Φρίμαν σε ρόλο οικοδεσπότη και με μουσικά ονόματα όπως η Αλίσια Κιζ και ο ράπερ will.i.am.

Τα βραβεία δημιουργήθηκαν το 2012 με βασικό χρηματοδότη τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ. Έκτος από τον Ρώσο μεγιστάνα τα χρηματοδοτούν επίσης ο Σεργκέι Μπριν της Google και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook στην προσπάθεια τους να αναδείξουν τα καλύτερα “μυαλά”.

Όπως παραδέχθηκε ο Μίλνερ, «η όλη πρωτοβουλία στην πραγματικότητα έχει να κάνει περισσότερο με τη δημόσια προβολή, καθώς θέλουμε να στείλουμε ένα σήμα στο ευρύ κοινό ότι η βασική επιστημονική έρευνα είναι σημαντική».

Ένα από τα βραβεία, ύψους 3 εκατ. δολαρίων, είχε ήδη ανακοινωθεί νωρίτερα φέτος τον Μάιο και δόθηκε στην πολυμελή ερευνητική κοινοπραξία LIGO, που ανίχνευσε για πρώτη φορά τα βαρυτικά κύματα. Το ένα εκατομμύριο θα μοιρασθούν τα τρία βασικά θεωρητικά «μυαλά» (οι φυσικοί Κιπ Θορν και Ρόναλντ Ντρέβερ του Caltech και ο Ράινερ Γουάις του ΜΙΤ), ενώ τα υπόλοιπα δύο εκατομμύρια θα μοιρασθούν 1.012 επιστήμονες (από περίπου 2.000 δολάρια ο καθένας).