Μεξικό: Σεισμολόγοι προέβλεψαν τα 8,2 Ρίχτερ με τη μέθοδο του Βαρώτσου

Ιάπωνας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι Μεξικανοί επιστήμονες προέβλεψαν το σεισμό των 8,2 Ρίχτερ στη χώρα τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, χρησιμοποιώντας της μέθοδο πρόγνωσης του Παναγιώτου Βαρώτσου

Με αφορμή μάλιστα αυτό, ο διάσημος Ιάπωνας καθηγητής και ένας εκ των σημαντικότερων θεμελιωτών της θεωρίας των τεκτονικών πλακών για την γέννηση των σεισμών, Σέιγια Ουιέντα επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι Μεξικανοί επιστήμονες εφαρμόζοντας την μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ διαπίστωσαν και δημοσίευσαν εγκαίρως πως η περιοχή στο νότιο Μεξικό είχε την μεγαλύτερη πιθανότητα να δώσει, όπως και έγινε, ένα μεγάλο και σπάνιο σεισμό. «Η ομάδα ΒΑΝ στο Μεξικό έκανε καλή δουλειά. Οι σεισμοί σημειώθηκαν σε περιοχή που οι επιστήμονες έλεγαν ότι μεγάλοι σεισμοί δεν θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά το βρήκαν», είπε.

Η Μέθοδος ΒΑΝ είναι πειραματική ερευνητική μέθοδος για την πρόγνωση σεισμών που προτάθηκε το 1981. Η πρόβλεψη των σεισμών σύμφωνα με τη μέθοδο ΒΑΝ βασίζεται κυρίως στην ανίχνευση των σεισμικών ηλεκτρικών σημάτων (SES, Seismic Electric Signals). Στα πλαίσια της έρευνας αυτής εισήχθη το 2001 και η έννοια του «φυσικού χρόνου».

Το όνομα ΒΑΝ είναι ακρωνύμιο που σχηματίζεται από τα αρχικά των ονομάτων των τριών Ελλήνων επιστημόνων Παναγιώτης Βαρώτσος, Καίσαρ Αλεξόπουλος και Κωνσταντίνος Νομικός.

Σήμερα η ομάδα ΒΑΝ εδρεύει στο Ινστιτούτο Φυσικής του Στερεού Φλοιού της Γης που στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.