Σήμερα η εκτόξευση του ευρωπαϊκού μίνι διαστημόπλοιου

Το νέο ευρωπαϊκό μίνι διαστημόπλοιο θα εκτοξευθεί σήμερα στις τρεις (ώρα Ελλάδας), από τη Γαλλική Γουιάνα στη Νότιο Αφρική, αφού απελευθερωθεί από τον πύραυλο Βέγκα. Θα πραγματοποιήσει μια ελεγχόμενη πτήση προς τα ανατολικά γύρω από την Γη πριν προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτο για την τελική επιβράδυνση και μπαλόνια για να μείνει στην επιφάνεια.

Περίπου 3.000 χλμ. δυτικά των Γκαλαπάγκος, θα το «περιμένει» το ειδικό πλοίο ανάκτησης. Η ταχύτητα επανεισόδου στην ατμόσφαιρα εκτιμάται στα 7,5 χλμ. ανά δευτερόλεπτο, ή 27.000 χλμ./ώρα. Η συνολική διάρκεια της επιχείρησης υπολογίζεται σε 1 ώρα και 40 λεπτά.

Το μη επανδρωμένο Μεσαίο Πειραματικό Όχημα Intermediate eXperimental Vehicle (IXV) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, πρόκειται να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο και τις συνθήκες υπό τις οποίες αντικείμενα πέφτουν πίσω στη Γη, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη σειράς τεχνολογιών, από τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους μέχρι τα οχήματα που στέλνονται για προσεδάφιση στον Άρη.