Βραβεύτηκε ο Έλληνας αστροφυσικός Σταμάτιος Κριμιζής

Τον διακεκριμένο Έλληνα αστροφυσικό Σταμάτιο Κριμιζή τίμησε με το βραβείο “Συνολικής Προσφοράς” (Lifetime Achievement Trophy), το Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ, σε ειδική τελετή στην Ουάσινγκτον.

Ο J.R. Dailey, εκ των Διευθυντών του Μουσείου, δήλωσε ότι “ο δρ. Κριμιζής έχει συμβάλει όσο λίγοι άνθρωποι στη γνώση μας για το ηλιακό σύστημα“.

Βιογραφικό: 

Ο Σταμάτιος Κριμιζής, έχει θεμελιώδη συνεισφορά στη διαστημική επιστήμη και εξερεύνηση. Είναι ο μοναδικός επιστήμονας στον κόσμο που έχει ηγηθεί, ή συμμετάσχει, σε πειράματα διαστημικής φυσικής, που έχουν αποσταλεί και στους οκτώ πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Έχει, επίσης, πραγματοποιήσει αξιόλογες ανακαλύψεις στη φυσική του ηλιακού ανέμου και της μαγνητόσφαιρας, που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα.

Ο ίδιος διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της διαστημικής εξερεύνησης, ως εισηγητής του προγράμματος διαστημικών αποστολών Discovery της NASA και ως επικεφαλής του τμήματος Διαστημικής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, στη δημιουργία των αποστολών NEAR, Shoemaker, MESSENGER και New Horizons.

Πλέον, ο Σταμάτιος Κριμιζής συμμετέχει σε αποστολές στον Ερμή, τον Κρόνο, τον Πλούτωνα, και την Ηλιόσφαιρα, καθώς και σε πρωτοποριακές μελέτες για την κατανόηση της μεταβατικής ζώνης προς τον μεσοαστρικό χώρο.