Facebook: Μπορεί να υπάρχει νερό στον Άρη, αλλά μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στο Ίντερνετ

Στον νέο γύρο φημών που κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ (μέσω δημοσιεύσεων-hoax σχετικά με αλλαγές στα privacy settings και χρεώσεις) απάντησε το Facebook, μέσω δημοσίευσης από τον επίσημο λογαριασμό του. Σύμφωνα με τις εν λόγω φήμες, η εταιρεία σχεδιάζει να επιβάλει χρεώσεις για να κρατά ένα προφίλ «private».

Η απάντηση είναι εμπνευσμένη από την επιστημονική επικαιρότητα, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι πιο πιθανό είναι να βρεθεί ζωή στον Άρη παρά το Facebook να αρχίσει να χρεώνει: «Ενώ μπορεί να υπάρχει νερό στον Άρη, μην πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε στο Ίντερνετ σήμερα. Το Facebook είναι δωρεάν, και πάντα θα είναι. Και αυτό με την αντιγραφή και την επικόλληση μιας “ανακοίνωσης νομικού περιεχομένου” (legal notice) είναι απλά φάρσα, hoax. Προσοχή εκεί έξω, Γήινοι».

Σημειώνεται πως παρόμοια posts κάνουν τον γύρο του Facebook («δηλώνω ότι…») εδώ και χρόνια, αλλά τις τελευταίες ημέρες δείχνουν να έχουν αποκτήσει νέα ώθηση, «προειδοποιώντας» ότι θα αλλάξουν οι ρυθμίσεις, «ανοίγοντας» private λογαριασμούς και ο μόνος τρόπος να κρατηθούν ως έχουν είναι μέσω πληρωμής ή μέσω αντιγραφής/ επικόλλησης του post. Άλλη μία υποτίθεται ότι είναι νομικά δεσμευτική δήλωση, με την οποία ο χρήστης «δηλώνει» πως δεν επιτρέπει στο Facebook να χρησιμοποιεί τις προσωπικές φωτογραφίες και στοιχεία του.

Όλα αυτά προκύπτουν από τον φόβο/ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στη διαδικτυακή κοινότητα σχετικά με την εμπλοκή του Facebook σε αντιδικίες για την πολιτική του σε θέματα ιδιωτικότητας/ προστασίας των δεδομένων των χρηστών του, η οποία φαίνεται πολύπλοκη σε αρκετούς.