Αφιερωμένο στο Θέατρο Μπολσόι το doodle της Google

Το σημερινό της doodle σήμερα η Google το αφιερώνει στο θέατρο Μπολσόι με αφορμή τα 240 χρόνια από την ίδρυση του.
Το ιστορικό θέατρο της Μόσχας – αφιερωμένο στην όπερα και το μπαλέτο – ιδρύθηκε το 1776 αλλά το τωρινό νεοκλασικό κτήριο είναι του 19ου αιώνα. Θεωρείται σύμβολο της Ρωσίας, χάρη στη συνεισφορά του στις παραστατικές τέχνες. Η ακαδημία των μπαλέτων Μπολσόι είναι μία από τις παλαιότερες του κόσμου με ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις και τα θέματα που αφορούν τον χώρο.
Ο θίασος του, ο οποίος αποτελείται από χορευτές μπαλέτου, μουσικούς και τραγουδιστές όπερας, είναι από τους πιο παλιούς και πιο ξακουστούς θιάσους παγκοσμίως.

image

Το θέατρο βίωσε τρεις πυρκαγιές, το 1805, το 1812 και το 1853, από τις οποίες καταστράφηκε ολοσχερώς. Η κατάσταση στην οποία περιήλθε το καλοκαίρι του 2005, οπότε και έκλεισε για να ανοικοδομηθεί, χαρακτηρίσθηκε από τους ειδικούς ως «εκτάκτου ανάγκης». Η αναδόμηση και η συντήρηση της βάσης του θεάτρου αποτέλεσε ένα διεθνές σχέδιο ενώ η αποκατάστασή του υπήρξε αποτέλεσμα πολυετής εργασίας με την συμμετοχή χιλιάδων αρχιτεκτόνων, συντηρητών, καλλιτεχνών, γλυπτών και ειδικών σε θέματα ακουστικής.

Οι φθορές στο θέατρο είχαν αγγίξει το 70% με αποτέλεσμα να προταθούν διάφορες επιλογές αποκατάστασης. Από το παλιό κτήριο ουσιαστικά διατηρήθηκε μόνο η εξωτερική όψη, ως μνημείο αρχιτεκτονικής.

Το φθινόπωρο του 2009 το παλιό κτήριο του θεάτρου μεταφέρθηκε σε άλλον χώρο και δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών. Οι σχεδιαστές, εκτός από την αποκατάσταση της ιστορικής όψης του θεάτρου και των εσωτερικών χώρων, είχαν και την ευθύνη της δημιουργίας νέων χώρων. Αυτό επετεύχθη με την δημιουργία υπογείων, χάρη στα οποία το ιστορικό θέατρο της Μόσχας μεγάλωσε περισσότερο από δυο φορές.

Το 2010 αποκαταστάθηκαν οι χώροι των θεατών, οι διάδρομοι, το φουαγιέ, ο χώρος της χορωδίας, οι χώροι των εκθέσεων, η στρογγυλή αίθουσα και η αίθουσα «Μπετόβεν».

Εκτός από την εξωτερική και εσωτερική όψη του θεάτρου, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αποκατάσταση της θρυλικής ακουστικής του. Κάθε μια ραφή που έμπαινε, είτε στα καθίσματα, είτε στα χαλιά της αίθουσας, είτε στις κουρτίνες των θεωρείων προηγούνταν ξεχωριστή σύσκεψη ειδικών μέχρι να δοθεί έγκριση.

Στην σκηνή του Θεάτρου Μπολσόι έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα μερικά από τα κορυφαία αριστουργήματα της κλασικής μουσικής όπως η «Λίμνη των Κύκνων» (4 Μαρτίου του 1877) του Τσαϊκόφσκι και η «Λαίδη Μάκβεθ» (1935) του Σοστακόβιτς. Χόρεψαν όλα τα ιερά τέρατα του μπαλέτου. Στο πόντιουμ του να ανέβηκαν οι μεγαλύτεροι μαέστροι, ενώ οι σπουδαιότεροι σολίστ της όπερας τραγούδησαν από αυτήν.