Το πιο γρήγορο Ίντερνετ στη Δανία

Τις ταχύτερες στον κόσμο συνδέσεις διαδικτύου στα κινητά τηλέφωνά τους και τις άλλες φορητές συσκευές τους διαθέτουν οι χρήστες στη Δανία (22,3 Μbit ανά δευτερόλεπτο), ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη (16,9 Mbit/s), η Ελβετία (16,6 Mbit/s), η Νορβηγία (14,8 Mbit/s) και η Ν.Κορέα (13 Mbit/s), σύμφωνα με τις μετρήσεις του φινλανδικού πανεπιστημιακού προγράμματος Netradar.

Οι μετρήσεις, που αφορούν το 2014, προέρχονται από χιλιάδες χρήστες κινητών συσκευών που χρησιμοποιούν το Netradar, μια δωρεάν εφαρμογή η οποία αναλύει την ταχύτητα και την ποιότητα των συνδέσεων στο διαδίκτυο. Όταν χρησιμοποιούν την εφαρμογή, οι χρήστες ενημερώνονται για την κατάσταση της κινητής σύνδεσής τους και παράλληλα, με ανώνυμο τρόπο, τα δεδομένα στέλνονται σε μια μεγάλη βάση δεδομένων.

Την εφαρμογή έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο Άαλτο της Φινλανδίας. Μέχρι σήμερα, η εφαρμογή έχει εγκατασταθεί περισσότερες από 200.000 φορές και η βάση δεδομένων διαθέτει πάνω από 5 εκατομμύρια μετρήσεις από όλο τον κόσμο.

Οι χρήστες μπορούν, από τη διεύθυνση www.netradar.org, να «κατεβάσουν» την εφαρμογή για συσκευές που «τρέχουν» με λειτουργικό σύστημα Android, iOS (Apple), Windows Phone, Blackberry, Nokia X κ.α. Μπορούν επίσης να δουν αναλυτικούς χάρτες με τις κατά τόπους διαδικτυακές ταχύτητες.