Οδηγός επιβίωσης από τρομοκρατική επίθεση

Η γαλλική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα οδηγό επιβίωσης από τρομοκρατική επίθεση, σε συνδυασμό με την προειδοποίηση από τον πρωθυπουργό Βαλς ότι ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τον κίνδυνο. Ο οδηγός, ο οποίος έχει τη μορφή λωρίδας κόμικς και θα εμφανιστεί σε αφίσες σε δημόσιους χώρους όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί, ενώ θα είναι επίσης διαθέσιμος στο Ίντερνετ, προτείνει τρεις βασικές απαντήσεις: διαφύγετε, κρυφτείτε και σημάνετε συναγερμό.

Η ενημερωτική εκστρατεία πραγματοποιείται μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Την ημέρα εκείνη, ένοπλοι και καμικάζι βομβιστές σκότωσαν 130 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες στο Παρίσι.

«Υπάρχει μια διαρκής απειλή με την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

Ο οδηγός προσφέρει βασικές συμβουλές σύμφωνα με τις οποίες το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να διαφύγει από το επικίνδυνο σημείο και να κατευθυνθεί σε ασφαλέστερο χώρο, να σβήσει τα φώτα και να σπρώξει έναν καναπέ πίσω από τη πόρτα του δωματίου στο οποίο έχει καταφύγει και μετά να καλέσει τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η απενεργοποίηση του κουδουνίσματος και της δόνησης στα κινητά τηλέφωνα είναι μια σημαντική συμβουλή προς αυτούς που κρύβονται, ώστε να μην τους ακούσουν οι τρομοκράτες, σύμφωνα με το naftemporiki. Τον Ιανουάριο, ισλαμιστές σκότωσαν δώδεκα ανθρώπους στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και στη συνέχεια κατέφυγαν σε εργοστάσιο έξω από το Παρίσι. Εκεί ένας παγιδευμένος εργαζόμενος κρύφτηκε επί ώρες κάτω από έναν νιπτήρα τον οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες και κατάφερε μάλιστα να στείλει μηνύματα κειμένου στην αστυνομία.