Δυνάμεις του Μπουρούντι συνέλαβαν σήμερα τον ηγέτη του αποτυχημένου πραξικοπήματος

Δυνάμεις του Μπουρούντι συνέλαβαν σήμερα τον ηγέτη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα, ενώ οι διαδηλωτές λένε ότι θα επιστρέψουν στους δρόμους, ετοιμάζοντας το σκηνικό για νέες συγκρούσεις. Ο αντιστράτηγος Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ συνελήφθη δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε την ανατροπή του Νκουρουνζίζα, δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος Ζερβέ Ανταγεχό.

“Συνελήφθη. Δεν παραδόθηκε”, δήλωσε ο Ανταγεχό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Νωρίτερα ο Ανταγεχό είχε δηλώσει πως άλλοι τρεις στρατηγοί συνελήφθησαν αλλά ο Νιγιομπαρέ εξακολουθούσε να διαφεύγει. Ερωτηθείς τι μπορεί να συμβεί στους πραξικοπηματίες, ο Αμπαγεχό δήλωσε πως εξαρτάται από το δικαστικό σύστημα. “Θα λογοδοτήσουν”, είπε.

Ο Ανταγεχό δήλωσε πως ο Πρόεδρος βρίσκεται καθ΄οδόν προς την πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα. Αξιωματούχοι δήλωσαν πως χθες βράδυ επέστρεψε στη γενέτειρά του, την πόλη Νγκόζι, περίπου 140 χλμ. βορειοανατολικά της Μπουζουμπούρα, από την Τανζανία όπου βρισκόταν για μία σύνοδο κορυφής όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

Στρατιώτες πιστοί στον Νκουρουνζίζα φαίνεται πως κατάφεραν να καταστείλουν χθες το πραξικόπημα έπειτα από σφοδρές μάχες και πυροβολισμούς στους δρόμους της πρωτεύουσας. Το πραξικόπημα ακολούθησε δύο εβδομάδες και πλέον βίαιων διαμαρτυριών στην Μπουζουμπούρα, κατά τις οποίες σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν ότι είδαν αστυνομικούς να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μία ανεπίσημη καταμέτρηση που έδωσαν ακτιβιστές. Δεκάδες άλλες τραυματίστηκαν.

“Οι διαδηλώσεις κατά της υποψηφιότητας για τρίτη θητεία του Νκουρουνζίζα θα συνεχιστούν”, δήλωσε ο Γκορντιέν Νιγιουνγκέκο, αναπληρωτής επικεφαλής του Focode, μίας από τις 300 οργανώσεις πολιτών που υποστήριξαν τις διαδηλώσεις. “Το κίνημά μας δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος ή με το αποτυχημένο πραξικόπημα”.

Ένας άνδρας κειτόταν νεκρός με μία τρύπα στο κεφάλι σε έναν δρόμο στην Μπουταρέρε, μία περιοχή της Μπουζουμπούρα, όπου σημειώθηκαν βίαιες διαδηλώσεις. Κάτοικοι δήλωσαν πως η αστυνομία τον σκότωσε και τραυμάτισε δύο άλλους. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την αστυνομία.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι 12 στρατιώτες που υποστήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες όταν προσπάθησαν να καταλάβουν το κτίριο της δημόσιας ραδιοφωνίας.

Δίνοντας τον πρώτο απολογισμό των νεκρών από τη μάχη για τον έλεγχο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο επικεφαλής του επιτελείου στρατού Πράιμ Νιγιογκάμπο δήλωσε στην κρατική ραδιοφωνία πως άλλοι 35 “στασιαστές” τραυματίστηκαν και 40 παραδόθηκαν. Είπε πως τέσσερις πιστοί στον πρόεδρο τραυματίστηκαν.

Μία ομάδα νεαρών ανδρών στο προάστιο Σιτιμπόκε της Μπουζουμπούρα, μία περιοχή όπου πραγματοποιούνται συχνά διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, είπαν πως άνδρες της αστυνομίας τους προειδοποίησαν πως θα θεωρηθούν αντάρτες και θα πυροβοληθούν αν διαδηλώσουν.

Από τη Γενεύη, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Μπουρούντι και έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες Τανζανία, Ρουάντα και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η γειτονική Τανζανία έχει δεχθεί 70.187 πρόσφυγες, η Ρουάντα 26.300, ενώ 9.183 βρίσκονται στην επαρχία Νότιο Κίβου στη ΛΔ του Κινγκό, σύμφωνα με την UNCHR. Οι αρχές της Τανζανίας έχουν καταγράψει περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες από το Μπουρούντι οι οποίοι ζουν στις όχθες της Λίμνης Ταγκανίκα, ¨πιθανόν ακόμη περισσότεροι”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη η εκπρόσωπος της UNCHR Κάριλ ντε Γκρούιτζλ.

Η Νότια Αφρική καταδίκασε την απόπειρα κατάληψης της εξουσίας στο Μπουρούντι, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Διεθνών Σχέσεων Μάιτε Νκοάνα-Μασαμπάνε. Ο Νκοάνε-Μασαμπάνε πρόσθεσε πως η Νότια Αφρική προσφέρει την υποστήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κοινότητα της Ανατολικής Αφρικής προκειμένου να επιλύσει την κρίση στο Μπουρούντι.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Μπουρούντι δήλωσε ότι όλα τα μέλη του προσωπικού που δεν είναι απολύτως απαραίτητα και οι οικογένειές τους θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η πρεσβεία θα είναι κλειστή σήμερα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος.