Στα Σκόπια ο Γιοχάνες Χαν

Στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στην ΠΓΔΜ θέλει να παρέμβει η ΕΕ, η οποία στέλνει σήμερα στα Σκόπια τον επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Γιοχάνες Χαν, για συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες.

Από το γραφείο του επιτρόπου ανέφεραν πως ο κ. Χαν, στις σημερινές συναντήσεις, θα επισημάνει την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης στην πολιτική κρίση που πλήττει την ΠΓΔΜ.

Ο Γιοχάνες Χαν αναμένεται να συναντηθεί -μεταξύ άλλων- με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, με τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/ SDSM) Ζόραν Ζάεβ, καθώς και με αρχηγούς αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ.

Ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές Ίβο Βάιγκλ, Ρίτσαρντ Χόουιτ και Έντουαρντ Κούκαν, που έχουν αναλάβει έναν ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στη χώρα, είχαν, στις 19 και 20 Μαΐου, στο Στρασβούργο, μαραθώνιες συναντήσεις με τους κ.κ. Γκρούεφσκι και Ζάεβ, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ εμμένει στο αίτημά της για παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές, κάτι που, για την ώρα τουλάχιστον, αποκλείει κατηγορηματικά ο κ. Γκρούεφσκι.