Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο Πρωθυπουργό και ηγέτη του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αχμέτ Νταβούτογλου, έδωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.

Η εντολή ανοίγει τον δρόμο για διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, καθώς κανένα κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το κόμμα του κ. Νταβούτογλου ήλθε ξεκάθαρα πρώτο στις τουρκικές εκλογές της 7ης Ιουνίου με ποσοστό κοντά στο 41%, ωστόσο έχασε την αυτοδυναμία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, διαθέτοντας πια 258 εκ των 550 εδρών (όριο αυτοδυναμίας οι 276 έδρες).

Στο κοινοβούλιο εκπροσωπούνται ακόμη το κεντροαριστερό, κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό κεμαλικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και το αριστερό, φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών.

Ορισμένες πρώτες επαφές έχουν γίνει, κυρίως μεταξύ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος αλλά, προς το παρόν, δεν φαίνεται αν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας, έτσι ώστε η χώρα να μην πάει σε νέες εκλογές.