Ακιντζί στη Hurriyet: «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» το όνομα της ενωμένης Κύπρου

«Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» είναι η ονομασία που συζητείται για το νέο κράτος στην Κύπρο, σύμφωνα με δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από το Μάιο με την ελληνοκυπριακή πλευρά συζητούνται όλα τα θέματα, εκτός του θέματος των εγγυήσεων και το εδαφικό. Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης πάντως διέψευσαν ότι έχει γίνει η οποιαδήποτε κουβέντα περί ονόματος υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη φτάσει σε αυτό το σημείο.

Ο κ. Ακιντζί, από την πλευρά του, επέμεινε ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν με την ίδια ταχύτητα, ενδέχεται να μπορέσουν να βρουν λύση εντός μερικών μηνών. Με βάση την εφημερίδα εκτός από το θέμα των εγγυήσεων και το εδαφικό, υπήρξε πρόοδος σε πολλά θέματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ σημειώνεται ότι το εδαφικό το οποίο είναι ευαίσθητο ζήτημα αφέθηκε στο τέλος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ομόσπονδη Κύπρος θα αποτελείται από δυο πολιτείες (ως συνιστώντα κράτη -kurucu devlet- αναφέρονται στον τουρκικό Τύπο), την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή και εκτός από την ενιαία κυπριακή ιθαγένεια θα υπάρξουν και εσωτερικές υπηκοότητες για την κάθε πολιτεία. Θα υπάρχει άνω και κάτω Βουλή της ομοσπονδίας.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουκροκύπριοι θα μπορούν να διαμένουν σε όποια περιοχή θέλουν και να ψηφίζουν στις περιοχές αυτές στις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Στις ομοσπονδιακές εκλογές ωστόσο θα μπορούν να ψηφίζουν μόνο στις αντίστοιχες πολιτείες. Η ομοσπονδιακή αστυνομία θα είναι μοιρασμένη μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε ποσοστό είτε 50% με 50%, είτε 40% με 60%. Το ποσοστό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με τη Hurriyet συζητείται επίσης εάν θα υπάρχει στρατός ή όχι, ενώ ζητήματα εθνικών επετείων δεν έχουν ακόμη συζητηθεί. Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται σε πιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τις εξουσίες και την προεδρία της ενιαίας ομοσπονδίας.