«Πολεμική» ατμόσφαιρα στην Τουρκία - Απειλεί με «εκκαθάριση» το ΡΚΚ ο Νταβούτογλου

Με μια δήλωση σοκ, σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές αρχές «θα καθαρίσουν εντελώς» τη χώρα από το ΡΚΚ ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έριξε περαιτέρω «λάδι στη φωτιά» ενός, ήδη, εξαιρετικά τεταμένου πολιτικού κλίματος που τείνει να γίνει πολεμικό ενώ η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Η έκρυθμη κατάσταση επιβεβαιώνεται και από τις διαδηλώσεις με κυρίαρχο στοιχείο την παρουσία των ακροδεξιών εθνικιστών Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι ζητούν με οργή εκδίκηση για το θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, στα ανατολικά, την Κυριακή όταν έπεσαν σε «παγιδευμένο» με εκρηκτικά δρόμο από μαχητές του ΡΚΚ.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι οδομαχίες στην επαρχία Τζίζρε, όπου έχουν υπάρξει αναφορές για νεκρούς τις προηγούμενες ημέρες -μεταξύ των οποίων η 13χρονη Τζεμιλέ, η οποία έπεσε νεκρή από πυρά τουρκικού τεθωρακισμένου που βρισκόταν σε ύψωμα κοντά στην πόλη.
Στην έκρυθμη επαρχία παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι συγκρούσεις συνεχίζονται, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε βασικές υπηρεσίες όπως η μεταφορά και ταφή των νεκρών. Εκτός λειτουργίας βρίσκονται τα δίκτυα ηλεκτρικού και τηλεφωνίας.

Οι αντάρτες του PKK έχουν αποκόψει την είσοδο στην πόλη σκάβοντας περιμετρικά τάφρους. Στην περιοχή Σίλβαν, κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ, οι αρχές εντόπισαν εκρηκτικά με τα οποία οι αντάρτες του PKK είχαν παγιδεύσει δρόμο -με παρόμοιο τρόπο σκοτώθηκαν οι 16 Τούρκοι στρατιώτες την Κυριακή. Στη συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ ήρθη τη Δευτέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Στο πρωθυπουργικό μέγαρο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη των υπηρεσιών ασφαλείας υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διαμήνυσε, όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία που επικαλείται το in.gr, ότι «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καθαρίσουν αυτά τα όρη από αυτούς τους τρομοκράτες. Τελεία και παύλα. Τα βουνά αυτής της χώρας δεν θα εγκαταλειφθούν στους τρομοκράτες. Θα κάνουμε τα πάντα για να τους εμποδίσουμε». «Εάν ορισμένοι θέλουν να ωθήσουν την Τουρκία σε έναν κύκλο βίας, να γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η ενότητά μας και η ακεραιότητά μας γύρω από την ασφάλεια του έθνους μας» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Από το βράδυ της Κυριακής, μαχητικά F-16 και F-14 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας βομβαρδίζουν θέσεις των Κούρδων ανταρτών ως αντίποινα. Ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε από τις αρχές να ανακοινώσουν «αμέσως» τις απώλειες που υπέστη ο στρατός. «Ο τουρκικός λαός θέλει να μάθει όλη την αλήθεια που κρύβεται στην Ντάγλιτζα. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έναν απολογισμό των μαρτύρων» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε το πρωί με σθένος μια «ειδεχθή επίθεση», χωρίς να δώσει ωστόσο κανέναν απολογισμό. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 2.000 μαχητές του PKK τις τελευταίες εβδομάδες και προανήγγειλε ότι οι επιθέσεις θα ενταθούν μετά την επίθεση στην επαρχία Χάκαρι.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επιτέθηκε εκ νέου κατά του Ερντογάν κατηγορώντας ότι υποδαυλίζει τη βία προκειμένου να ικανοποιήσει τις προεδρικές του φιλοδοξίες. «Βύθισες την χώρα σε ένα λουτρό αίματος για τους 400 βουλευτές σου» έγραψε στο Twitter. «Δεν θα υποκύψουμε στις φιλοπόλεμες πολιτικές» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που συντόμευσε την επίσκεψή του στη Γερμανία, απευθύνοντας έκκληση για «ειρήνη και αδελφοσύνη» με στόχο να αποφευχθεί η «καταστροφή».