Ο διεθνής Τύπος για την επίθεση στο Παρίσι

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι μονοπωλούν το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου. Παραθέτουμε αποσπάσματα από ορισμένες μεγάλες εφημερίδες.

Η γαλλική Le Monde γράφει σήμερα Κυριακή για τα τρομοκρατικά χτυπήματα: «Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο. Έναν πόλεμο εναντίον της ολοκληρωτικής, τυφλής, φοβερής τρομοκρατίας. Αυτή η τραγωδία δείχνει ότι αυτοί οι τρομοκράτες που έβαλαν ως στόχο τη Γαλλία δεν έχουν όρια στο φονικό έργο τους».

Η Figaro σχολιάζει: «Είναι ένας πόλεμος, ένας γνήσιος πόλεμος που μας κηρύχθηκε. Ένας πόλεμος του ισλαμικού φανατισμού ενάντια στη Γαλλία, την Ευρώπη, το δυτικό κόσμο και εναντίον όλων των αξιών ενός πολιτισμού που ορίζει η δημοκρατία. Αυτός ο πόλεμος – και αυτό το έχουν καταλάβει όλοι εν τω μεταξύ – είναι μόλις η αρχή».

Η Libération γράφει πως οι τρομοκράτες δεν στράφηκαν εναντίον Χριστιανών ή άπιστων, στράφηκαν γενικότερα κατά των πολιτών και επισημαίνει πως: «Μόνο ο σεβασμός της ελευθερίας θα μας επιτρέψει να μείνουμε ελεύθεροι. Αυτή η πεποίθηση θα πρέπει να διέπει την αντίδραση. Ο περιορισμός των ελευθεριών και ειδικοί νόμοι θα συνιστούσαν υποχώρηση. Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή: οι Γάλλοι θα πρέπει στο μέλλον να μάθουν να ζουν με την τρομοκρατία».

Μεγαλύτερη επαγρύπνηση και παρακολούθηση…

Διαφορετική η άποψη της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung : «Θα απαιτηθεί μεγαλύτερη παρακολούθηση, περισσότεροι αστυνομικοί έλεγχοι. Αυτό προϋποθέτει επαγρύπνηση και ευφυΐα των υπευθύνων. Η εναλλακτική θα ήταν να βλέπουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις φωτογραφίες τρόμου από το Παρίσι. Αυτό δεν αντέχεται».

Η ιταλική Corriere della Sera πιστεύει πως η μέχρι τώρα τακτική των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους δεν επαρκούν και προτείνει: «Τώρα απαιτείται μια αλλαγή, η οποία θα εντάξει πιο ενεργά τα κράτη της περιοχής στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Διότι όποιος απομονωθεί θα είναι ευκολότερος στόχος».

Η τουρκική Sabah σημειώνει: «Οι μεγάλες χώρες θα έπρεπε τελικά να δεχθούν ότι απειλούνται από έναν κίνδυνο που δεν γνωρίζει σύνορα. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι θα αναθερμάνουν την ξενοφοβία και την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη. Οι πόρτες της Ευρώπης θα κλείσουν πιο γρήγορα για τους Σύρους πρόσφυγες».

Μαζί με τη Γαλλία σε συριακό έδαφος;

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung θέτει το ερώτημα: «Ξεπερνά τις δυνατότητες του γαλλικού στρατού να δράσει μόνος του εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. Τώρα τίθεται το ερώτημα εάν η ασφάλεια της Ευρώπης θα πρέπει να υπερασπίζεται σε συριακό έδαφος στο πλευρό της Γαλλίας;»

Τέλος, η Welt am Sonntag διαπιστώνει: «Δεν χρειαζόμαστε ούτε αριστερό ούτε δεξιό λαϊκισμό. Χρειαζόμαστε μια ριζοσπαστικοποίηση του μεσαίου χώρου. Ενός μεσαίου χώρου που θα υπερασπιστεί τις αξίες του. Χρειαζόμαστε μια πραγματική δημοκρατία. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη».

Πηγή: DW