Στη φυλακή για την έκρηξη

Στη φυλακή οδηγούνται για να εκτίσουν πλέον την ποινή τους, 14 πρώην αξιωματούχους της κινεζικής κρατικής επιχείρησης ενέργειας Sinopec και της τοπικής κυβέρνησης, οι οποίοι καταδικάστηκαν έως και με πέντε χρόνια φυλάκιση για τη μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε σε αγωγό πετρελαίου το 2013.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η έκρηξη στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας είχε ως αποτέλεσμα 63 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 156 να τραυματιστούν. Προκάλεσε ζημιές ύψους 751,7 εκατομμυρίων γουάν (117,53 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο.

Οι αξιωματούχοι της Sinopec καταδικάστηκαν για παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για παράλειψη καθήκοντος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης. Η έκρηξη ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πλήξει τις υποδομές στην Κίνα, εγείροντας ερωτήματα για τα επίπεδα ασφαλείας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Τον Αύγουστο, οι εκρήξεις στις αποθήκες ενός λιμανιού είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 160 ανθρώπων στη νοτιοανατολική πόλη Τιανζίν.

Το 2013 έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου σημειώθηκε στον αγωγό Ντονγκγίνγκ-Χουανγκντάο II που ανήκει στη Sinopec. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει εκείνη την εποχή ότι προκλήθηκε εξαιτίας της διάβρωσης, των παράτυπων εργασιακών πρακτικών και ενός πολύπλοκου δικτύου υπόγειων αγωγών.