"Η Τουρκία δεν είναι αιχμάλωτη μιας χώρας"

Η Τουρκία δεν είναι “αιχμάλωτη μιας μόνο χώρας, της τεχνολογίας μιας μόνο χώρας”, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή, αναφερόμενος στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη χώρα, που έχει εμπιστευθεί στην Ρωσία.

Τον περασμένο Απρίλιο η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ατομικής ενέργειας έβαλε τον θεμέλιο λίθο στον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνας, στη νότια Τουρκία, ένα σχέδιο ύψους 19 δισ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Ωστόσο μετά από την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού στις 24 Νοεμβρίου από την τουρκική πολεμική αεροπορία, οι δύο χώρες περνούν τη χειρότερη διπλωματική κρίση που έχουν αντιμετωπίσει μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Μόσχα έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα αντιποίνων, κυρίως οικονομικά, ενώ επισήμως δεν έχει αποκλείσει την ολοκλήρωση του σχεδίου κατασκευής του σταθμού του Ακουγιού.

“Ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες, πάρα πολλές επιχειρήσεις που θα ήταν έτοιμες να ανταποκριθούν στα αιτήματα της Τουρκίας”, τόνισε ο κ. Νουμάν Κουρτουλμούς και πρόσθεσε ότι “δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι θα εγκαταλείψουν τόσο εύκολα το Ακουγιού”.