Γκουτέρες: Το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου κινδυνεύει με κατάρρευση όσο περισσότερο καθυστερεί

Δραματική έκκληση για «μαζική μετεγκατάσταση» Σύρων και άλλων προσφύγων στην Ευρώπη απηύθυνε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας φόβους ότι εάν δεν προχωρήσει η μετεγκατάσταση και παράλληλα συνεχιστούν η τραγωδία στο Αιγαίο και η χαοτική κατάσταση στα Βαλκάνια, τότε το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) καλωσόρισε τη συμφωνία, όπως σημειώνει το tovima.gr, σύμφωνα με την οποία η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων Frontex θα ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα ώστε να βοηθήσει στην καταγραφή των αιτούντων άσυλο, αλλά είπε πως «δεν είναι αρκετή».

«Εννοώ εκατοντάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, όχι μόνο ό,τι έχει συζητηθεί μέχρι τώρα» δήλωσε σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

«Αν αυτό δεν τεθεί σε εφαρμογή και η τραγωδία στο Αιγαίο συνεχιστεί και η χαοτική κατάσταση στα Βαλκάνια συνεχιστεί, πρέπει να πω ότι είμαι πολύ ανήσυχος για το μέλλον του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου» επισήμανε.