Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε δύο Εβραίους για τον εμπρησμό κατοικίας Παλαιστινίων

Κατηγορίες σε βάρος δύο εβραίων πολιτών σχετικά με τον εμπρησμό, στις 31 Ιουλίου, μιας κατοικίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία μέλη μιας παλαιστινιακής οικογένειας απήγγελαν Ισραηλινοί εισαγγελείς, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Στον πρώτο κατηγορούμενο, που είναι ενήλικος, απαγγέλθηκε κατηγορία για φόνο και στον δεύτερο, ο οποίος είναι ανήλικος, κατηγορία για συνέργεια σε φόνο. Εκπρόσωπος του δικαστηρίου δεν επιβεβαίωσε άμεσα την πληροφορία, λέγοντας ότι οι κατηγορίες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί δημοσίως.

Η εμπρηστική επίθεση των δύο κατηγορουμένων φέρεται ότι προκάλεσε στις 31 Ιουλίου την πυρκαγιά στην οποία έχασε τη ζωή του ένα μωρό 18 μηνών, ο Άλι Νταουάμπσεχ. Οι παλαιστίνιοι γονείς του, ο Σαάντ και η Ριχάμ, υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους. Από την οικογένεια δεν επέζησε παρά ένα τετράχονο παιδί, ο Άχμαντ, ο οποίος φέρει σοβαρά εγκαύματα και εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Σε άλλους υπόπτους θα απαγγελθούν επίσης κατηγορίες για άλλες πράξεις «τρομοκρατίας εναντίον Αράβων και των περιουσιών τους», ανακοίνωσε χθες το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η φονική επίθεση είχε προκαλέσει μεγάλο σοκ στους Παλαιστινίους. Προκάλεσε επίσης πολλές επικρίσεις μεταξύ των Ισραηλινών και αφύπνισε τους δαίμονες της εβραϊκής βίας σ’ ένα ήδη τεταμένο κλίμα.

Στις 31 Ιουλίου, πριν από τα χαράματα, οι δράστες έριξαν βόμβες μολότοφ μέσα στο μικρό σπίτι όπου οι Νταουπάμπσεχ κοιμούνταν με ανοικτά παράθυρα. Επιγραφές που βρέθηκαν επιτόπου και μαρτυρίες έδειξαν αμέσως ως υπεύθυνους εξτρεμιστές εβραίους που είχαν έρθει πιθανόν από γειτονικούς οικισμούς, οι οποίοι είναι παράνομοι όχι μονο για το διεθνές δίκαιο, αλλά και βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ