ΗΠΑ: Νέα δολοφονία αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

«Βράζουν» από άκρη σε άκρη οι ΗΠΑ μετά τις δολοφονίες αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς με τις αποκαλύψεις για τέτοιου είδους βίαια περιστατικά και συμπεριφορές, πλέον, να έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας, όπως και οι οργισμένες διαδηλώσεις εναντίον τους.

Ένα τρίτο περιστατικό δολοφονίας αφροαμερικανού από αστυνομικούς έλαβε χώρα στο Φοίνιξ της Αριζόνα την ώρα που σε σειρά αμερικανικές πόλεις γίνονταν διαδηλώσεις. Η αστυνομία του Φοίνιξ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ένα στέλεχός της επιχείρησε να συλλάβει τον 34χρονο αφροαμερικανό Ρομέιν Μπρίσμπον επειδή υπήρχαν υποψίες ότι διακινούσε ναρκωτικές ουσίες. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, ο Μπρίσμπον προσπάθησε να διαφύγει και αρνήθηκε να υπακούσει σε «αρκετές εντολές» ενός λευκού 30χρονου αστυνομικού με επταετή εμπειρία στο Σώμα. Το όνομα του αστυνομικού δεν έχει αποκαλυφθεί.

Κατά την έκθεση της αστυνομίας, πάντα, ακολούθησε «μάχη» μεταξύ των δύο ανδρών κατά την οποία, σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, ο Μπρίσμπον έβαλε το χέρι στην τσέπη του. Ο αστυνομικός όπως είπε στην υπηρεσία του ένιωσε «την άκρη ενός πυροβόλου όπλου» και «πυροβόλησε δύο φορές στο στήθος τον Μπρίσμπον», ο οποίος έπεσε νεκρός πριν φθάσουν αστυνομικές ενισχύσεις.

Εκ των υστέρων, στην τσέπη του υπόπτου βρέθηκε ένα κουτί με χάπια οξυκωδόνης, ένα ισχυρό και εθιστικό παυσίπονο που μερικές φορές χρησιμοποιείται ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό. Εντούτοις, δεν βρέθηκε κανενός είδους όπλο. Επιπλέον, η εκδοχή της αστυνομίας αμφισβητείται έντονα από την οικογένεια του θύματος, της οποίας ο συνήγορος υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του και τις μαρτυρίες σειράς αυτοπτών μαρτύρων.

Η δολοφονία του Μπρίσμπον σημειώνεται την ώρα που διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη χώρα από άκρη σε άκρη μετά από την νέα απαλλαγή από σώμα ενόρκων λευκού αστυνομικού, ο οποίος σκότωσε με κεφαλοκλείδωμα τον 46χρονο αφροαμερικανό Έρικ Γκάρνερ, πατέρα έξι παιδιών, στην Νέα Υόρκη τον Ιούλιο, στην προσπάθειά του να τον συλλάβει για πώληση παράνομων τσιγάρων. Στο συγκλονιστικό video της δολοφονίας ο Γκάρνερ ακούγεται επανειλημμένως να λέει ότι δεν μπορεί ν’ ανασάνει (και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος θανάτου που εντόπισε και ο ιατροδικαστής), αλλά ο αστυνομικός Ντάνειλ Πανταλέο κατέθεσε ότι έκρινε ότι όταν τον άφηνε στο πεζοδρόμιο θα τον επανέφεραν οι νοσοκόμοι! Αντίθετα, στο video δεν καταγράφεται αυτό που ο Πανταλέο υποστηρίζει, δηλαδή ότι τον προειδοποίησε και τον κάλεσε πολλές φορές ήρεμα να συνεργαστεί.

Η απαλλαγή του Πανταλέο προστέθηκε σε αυτήν του Ντάρεν Γουίλσον του επίσης λευκού αστυνομικού που μία εβδομάδα νωρίτερα απαλλάχθηκε, και πάλι από σώμα ενόρκων στο οποίο η συντριπτική και απαραίτητη για την λήψη απόφασης πλειοψηφία ήταν λευκή, για το φόνο του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, τον Αύγουστο, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι. Τα αλλεπάλληλα περιστατικά χρήσης ακραίας βίας κατά αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς και κυρίως το ότι ελάχιστα από αυτά φθάνουν έστω και στην τακτική δικαιοσύνη έχει πυροδότησε κύμα βαθιάς αγανάκτησης και οργής τόσο στην αφροαμερικανική κοινότητα της χώρας, όσο και σε σημαντικό τμήμα του συνόλου της αμερικανικής κοινωνίας.

Διαδηλώσεις έγιναν και την Πέμπτη το βράδυ σε δεκάδες πόλεις της χώρας, με τις ογκωδέστερες να πραγματοποιούνται στο Σικάγο, στην Ουάσινγκτον, στο Ντένβερ, στη Βοστώνη, στην Μινεάπολη αλλά και στην Νέα Υόρκη όπου οι διαδηλωτές έκαναν πορεία πάνω από τη γέφυρα του Μπρούκλιν κρατώντας φέρετρα και φωνάζοντας συνθήματα κατά του ρατσισμού ζητώντας να «μετρά και η ζωή» των αφροαμερικανών. Διαδηλώσεις προγραμματίζονται και για τις 13 Δεκεμβρίου, μετά από την πραγματοποίηση συνόδου για τα δικαιώματα των πολιτών.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι οι 22.000 άνδρες της αστυνομίας της πόλης έχουν λάβει εντολή να επιδεικνύουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να επικοινωνούν καλύτερα με τους πολίτες με τους οποίους έρχονται σε επαφή και ν’ αποφεύγουν τη βία. Είπε επίσης ότι θα φέρουν πλέον επάνω τους κάμερες για να καταγράφονται οι πράξεις τους. «Η ζωή των μαύρων, των καφέ, των πάντων μετρά όσο και η ζωή των λευκών» υπογράμμισε ο ντε Μπλάζιο.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση χρήσης καμερών σώματος έσπευσε να εκφράσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαναλαμβάνοντας ότι η απογοήτευση, πολλών, Αμερικανών ανεξαρτήτου χρώματος από το χάσμα που χωρίζει το τι λέει ο νόμος και το πώς εφαρμόζεται είναι τεράστια.