"Αρματώνονται" Σερβία και Κροατία

Η απόφαση της Κροατίας να προμηθευτεί βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (300 χιλιόμετρα) από τις ΗΠΑ αναγκάζει τη Σερβία να εισέλθει στην κούρσα των εξοπλισμών.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Σερβίας, στρατηγός Λιούμπισα Ντίκοβιτς, ανήγγειλε τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων με οπλικά συστήματα που θα μπορούν να πλήξουν και στόχους εκτός του σερβικού εδάφους.

Σε συνέντευξή του στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), ο στρατηγός Ντίκοβιτς χαρακτήρισε θεμιτή την πρόθεση της Κροατίας να εξοπλιστεί, τόνισε ωστόσο ότι και η Σερβία θα πράξει το ίδιο.

«Η Σερβία πρέπει να αναπτύξει πυραυλικά συστήματα που θα μπορούν να πλήξουν στόχους σε ξένο έδαφος, διότι πιθανή στρατιωτική απειλή για τη χώρα μας μπορεί να προέλθει από γειτονικές χώρες. Η στρατιωτική λογική υπαγορεύει ότι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας είναι αποτελεσματική, όταν υπάρχει η δυνατότητα να πληγούν στόχοι στο εξωτερικό, δηλαδή στη χώρα απ’ όπου προέρχεται η απειλή», επισημαίνει ο στρατηγός Ντίκοβιτς.

Αναφέρει επίσης ότι στα εξοπλιστικά προγράμματα της Σερβίας θα δοθεί προτεραιότητα στην αγορά οπλικών συστημάτων από την ντόπια στρατιωτική βιομηχανία και ό,τι δεν παράγεται στη Σερβία θα αγοραστεί στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο, η σερβική κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά τον εξοπλισμό των κροατικών ενόπλων δυνάμεων και είναι διατεθειμένη να πράξει το ίδιο.

Η Κροατία έχει προσανατολιστεί στην αγορά πυραυλικών συστημάτων εδάφους εδάφους από τις ΗΠΑ και αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου NASAMS από τη Νορβηγία. Επίσης ως χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται μεγάλη βοήθεια σε όπλα υπό τη μορφή δωρεάς από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Η Σερβία στρέφεται προς τη Ρωσία, προσπαθώντας κατ’ αρχήν να εκσυγχρονίσει την πολεμική της αεροπορία και τα πυραυλικά της συστήματα.

Πηγή: naftemporiki.gr