Παραίτηση Γκρούεφσκι, σε τροχιά εκλογών η ΠΓΔΜ

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία υπέβαλε σήμερα ο Νίκολα Γκρούεφσκι στον Πρόεδρο της Βουλής της Αλβανίας, ανοίγοντας τον δρόμο για διενέργεια εκλογών στη γείτονα χώρα. Η παραίτηση Γκρούεφσκι συνέβη στη βάση της συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, από τον περασμένο Ιούλιο, σχετικά με την επίλυση της πολύμηνης πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι έλαβε σήμερα την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από την πρωθυπουργία και ότι, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, θα ενεργήσει σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, οι νόμοι και ο κανονισμός του κοινοβουλίου, παρακολουθώντας παράλληλα την έκβαση των σημερινών συνομιλιών των ηγετών των πολιτικών κομμάτων της χώρας,με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Γιοχάνες Χαν.

Όπως ορίζει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ και όπως ανέφερε χθες ο Νίκολα Γκρούεφσκι, η παραίτησή του από το αξίωμα του Πρωθυπουργού θα ενεργοποιηθεί 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Εάν οι εκλογές “κλειδώσουν” για τις 24 Απριλίου, όπως έχει συμφωνηθεί, τότε η παραίτησή του θα τεθεί σήμερα σε ισχύ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Βουλή της χώρας θα αναδείξει μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Απριλίου. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι. Το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι γνωστοποίησε ότι θα προτείνει για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Εμιλ Ντιμιτρίεφ.