Τουρκία: Συλλήψεις και απολύσεις για τους ακαδημαϊκούς που τόλμησαν να μιλήσουν

Εντάλματα σύλληψης κατά ακαδημαϊκών που είχαν υπογράψει την διακήρυξη που ζητούσε να τερματιστούν άμεσα οι ευρείες στρατιωτικές επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και να σταματήσει το λουτρό αίματος εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές μία μέρα μετά την έναρξη εισαγγελικής έρευνας σε βάρος τους. Τα εντάλματα εκδόθηκαν για 21 εκ των υπογραφόντων ενώ οι δικαστικές αρχές εξετάζουν τους φακέλους άλλων 123!

Η επιστολή, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο και έξω από την Τουρκία, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, έχει προκαλέσει, όπως αναφέρει το in.gr, την οργή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποστηρίζει πως αναπαράγει τη «γλώσσα των τρομοκρατών», δηλαδή των Κούρδων ανταρτών.

Tην Παρασκευή, τέθηκαν ήδη υπό κράτηση 19 πανεπιστημιακοί στο Κοτζάελι, την Προύσα και το Άμπαντ (βορειοδυτική Τουρκία) ενώ εξετάζονται. Άλλος ένας πανεπιστημιακός στο Πανεπιστήμιο της Κερασούντας απολύθηκε εξαιτίας της υπογραφής του στη διακήρυξη. Αστυνομικές έρευνες διεξάγονται στα σπίτια δεκάδων πανεπιστημιακών.

Περίπου 1.128 Τούρκοι και ξένοι ακαδημαϊκοί από 89 πανεπιστήμια, ανάμεσά τους ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, υπογράφουν τη διακήρυξη που καλεί την Άγκυρα να τερματίσει τη «σφαγή» στη νοτιοανατολική Τουρκία. Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης άρχισε εις βάρος των Τούρκων ακαδημαϊκών έρευνα με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», «υποκίνησης σε παράβαση του νόμου» και «προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας».