"Καμπανάκι" από Γιοχάνες Χαν στην Τουρκία για το προσφυγικό

Προειδοποίηση στην Τουρκία, ότι έχει καθήκον έναντι του διεθνούς δικαίου, να υποδεχθεί τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που είναι αποκλεισμένοι στα σύνορά της, απευθύνει ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

“Η Σύμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει ρητώς την υποδοχή των προσφύγων, εξακολουθεί να ισχύει”, δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν, κατά την άφιξή του σε σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς που ανακοινώθηκαν από τον ΟΗΕ, 20.000 άνθρωποι συνωστίζονται ήδη από τη συριακή πλευρά του μεθοριακού περάσματος του Οντσούπιναρ ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επίθεση του καθεστώτος στην επαρχία του Χαλεπιού (βόρεια Συρία) με την υποστήριξη περισσοτέρων των χιλίων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών έχει ωθήσει από τη Δευτέρα σχεδόν 40.000 αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Αναφερόμενος στις εικόνες με τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που διαφεύγουν από το Χαλέπι προκειμένου να σωθούν, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ανέφερε ότι “δεν έχουμε αρμοδιότητα να πούμε στην Τουρκία τι πρέπει να κάνει, ωστόσο υπενθύμισε την πρόσφατη δήλωση Νταβούτογλου ότι “θα επιτραπεί σ’ αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στην Τουρκία”. “Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια νέα μεγάλη ροή προσφύγων” προς την Ευρώπη, εκτίμησε ο κ. Άσελμπορν.