Το reality της ...φυλακής τους!

Ο καθένας μπορεί να έχει 15 λεπτά τηλεοπτικής δημοσιότητας, όπως έλεγε και ο Άντι Γουόρχολ, φανταστείτε λοιπόν τι μπορεί να κάνει κάποιος για περισσότερα.

Επτά αθώοι πολίτες στις ΗΠΑ συμφώνησαν να περάσουν δύο μήνες στη φυλακή και στο διάστημα αυτό να καταγραφούν οι εμπειρίες τους προκειμένου να προβληθούν από το τηλεοπτικό δίκτυο A&E Network τον επόμενο μήνα.

Ο τίτλος της εκπομπής είναι «60 Days In» (60 ημέρες μέσα) και θα προβληθεί τον επόμενο μήνα.

Η πραγματική ταυτότητα και ο ρόλος των «φυλακισμένων» κρατήθηκε κρυφή τόσο από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους όσο και από τους υπόλοιπους κρατούμενους της φυλακής στο Clark County στο Jeffersonville της Indiana (Ιντιάνα).

60 μερες φυλακη

Αν και ένας από τους εθελοντές εγκατέλειψε τα γυρίσματα σχεδόν στην αρχή τους, έπειτα από τον ξυλοδαρμό που υπέστη από έναν συγκρατούμενό του, τόσο ο παραγωγός, όσο και ο σερίφης της περιοχής, ο Jamey Noel, δήλωσαν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του τηλεοπτικού καναλιού άξιζε τον κόπο.

«Θέλαμε να φτιάξουμε μια εκπομπή που να δείχνει τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα αλλά από μια άλλη οπτική γωνία που δεν έχει επιχειρήσει κανείς στο παρελθόν να αναδείξει» δήλωσε, όπως μεταδίδει η dailymail, ο παραγωγός της εκπομπής Gregory Henry.

60 μερες φυλακη 3

60 μερες φυλακη 2

Όσον αφορά στους συμμετέχοντες όλοι είχαν τους λόγους τους που τους ώθησαν να δηλώσουν εθελοντές για αυτή τη σκληρή δοκιμασία.

Η μια εκ των συμμετεχόντων ήταν κοινωνική λειτουργός και ήλπιζε πως θα καταφέρει να βάλει ένα τέλος στη βία των συμμοριών. Άλλος ένας ήταν πρώην πεζοναύτης ο οποίος πίστευε ότι η συγκεκριμένη εμπειρία του θα τον βοηθήσει στην προσπάθειά του να γίνει μέλος της δίωξης ναρκωτικών (DEA). Ένας εκ των πρωταγωνιστών ήταν δάσκαλος και με αυτό τον τρόπο πίστευε πως θα μπορέσει να μεταδώσει στους μαθητές τους το μήνυμα για το που μπορούν να οδηγήσουν λανθασμένες επιλογές. Στους εθελοντές υπήρχε και ένας νεαρός ο οποίος δήλωσε συμμετοχή προκειμένου να νιώσει την εμπειρία ενός φυλακισμένου δεδομένου ότι ο αδελφός του ήταν κρατούμενος για αδίκημα που είχε διαπράξει.

Εκατοντάδες κάμερες παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους και η δικαιολογία που δόθηκε στους αληθινούς κρατούμενους ήταν πως έφτιαχναν μια σειρά σχετικά με τις εμπειρίες των «νεοεισαχθέντων».

Οι συμμετέχοντες πριν μπουν μέσα στη φυλακή έκαναν ειδικά σεμινάρια, ενώ τους είχε δοθεί μια φράση κλειδί ή μια κίνηση που σήμαινε συναγερμό. Για παράδειγμα εάν ένας από τους «κρατούμενους» έλεγε «Στ΄αλήθεια μου έλειψε ο καφές» ή έβαζε μια πετσέτα στο κεφάλι του, τότε αυτό σήμαινε πως βρίσκεται σε μια επικίνδυνη κατάσταση και πρέπει να μεταφερθεί μακρυά από την πηγή της έντασης.
Όπως είπε ο σερίφης της περιοχής, ο Jamey Noel, από την αρχή που ανέλαβε αυτό το πόστο, πριν από ένα χρόνο, ήθελε να «καθαρίσει» τη φυλακή δυναμικότητας 500 ατόμων από τα ναρκωτικά που όπως φαίνεται κυκλοφορούν ευρέως μέσα σε αυτή. Οι προσπάθειές του να βάλει μυστικούς πράκτορες μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα απέτυχαν καθώς κανένας δεν δεχόταν να παραμείνει για περισσότερες από τρεις ημέρες.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ψεύτικοι κρατούμενοι τους έδωσαν απίστευτα πολλές πληροφορίες τόσο για τη διακίνηση ναρκωτικών όσο και για τον τρόπο που οι φυλακισμένοι κατασκευάζουν αυτοσχέδια όπλα.

Ένα από τα πρώτα που συνέβησαν στους νέους κρατούμενους ήταν πως οι «παλιοί» τους διεμήνυσαν ότι δεν θα έχουν πρόσβαση στις τουαλέτες εάν δεν πληρώσουν κάποιο ποσό.

«Μάθαμε πράγματα που ούτε και οι πιο έμπειροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν γνώριζαν» δήλωσε ο Noel και εκμυστηρεύθηκε πως ο μεγάλος του φόβος ήταν να συμβεί κάτι πολύ άσχημο στους νέους κρατούμενους.

Πηγή: Ηuffingtonpost.gr, Daily Mail