Συρία: "Εγκλήματα πολέμου από κυβερνητικές δυνάμεις - ISIS"

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος, εξακολουθούν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, σημειώνει η ειδική Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ στην τελευταία έκθεσή της, εισηγούμενη να καταστεί η απόδοση δικαιοσύνης ένα από τα βασικά στοιχεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στην εμπόλεμη χώρα.

«Ενώ ο πόλεμος μπαίνει στον έκτο χρόνο, οι θηριωδίες είναι συνεχείς και πανταχού παρούσες», σημειώνεται στην έκθεση. Κυριότερα θύματα είναι οι άμαχοι οι οποίοι μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο σκόπιμων επιθέσεων από όλες τις εμπόλεμες πλευρές.

Επικρίνοντας ξεκάθαρα τις μεγάλες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στην κρίση, η Επιτροπή εξηγεί ότι «παραδόξως, οι διεθνείς και περιφερειακοί παράγοντες που πιέζουν δημοσίως για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση, είναι οι ίδιες που συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη στρατιωτική κλιμάκωση». Η αναφορά παραπέμπει κυρίως στις αεροπορικές επιδρομές της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Ο πολλαπλασιασμός των εμπλεκομένων και των γραμμών του μετώπου καθιστά ακόμη δυσκολότερη την επιβίωση των αμάχων», σημειώνεται στην έκθεση, στην οποία επισημαίνονται επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και σχολείων. «Τρία εκατομμύρια παιδιά στη Συρία εμποδίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο να πάνε στο σχολείο», καταγγέλλουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Επιτροπή, υπό την προεδρία του Βραζιλιάνου Πάουλο Σέρζιο Πινιέιρο, εκτιμά ότι «ουσιώδες στοιχείο της ειρηνευτικής διαδικασίας» θα έπρεπε να είναι η απόδοση δικαιοσύνης και η τιμωρία των υπευθύνων για τις βιαιοπραγίες.