Κύπρος: Η αεροπειρατεία, οι διαπραγματεύσεις και το αίσιο φινάλε

Η σύλληψη του Αιγύπτιου που σήκωσε σήμερα το πρωί την Κύπρο “στο πόδι”, έδωσε το φινάλε στην υπόθεση με την αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Επιβάτες και πλήρωμα είναι καλά στην (σωματική) υγεία τους καθώς μάλλον θα τους πάρει χρόνο για να συνέλθουν από τις στιγμές μεγάλης αγωνίας που έζησαν μέσα στο αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών.

Η ιστορία ξεκινά από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου: Ο Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, μπαίνει στο αεροπλάνο τύπου airbus 320 με προορισμό το Κάιρο, μαζί με τους 72 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου και του πληρώματος. Κανείς -εκτός από τον Σεΐφ- δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα συνέβαινε.

Ο 59χρονος Αιγύπτιος, μέσω απειλών κατάφερε να θέσει το αεροσκάφος υπό τον έλεγχό του καθώς ανάγκασε τους κυβερνήτες να αλλάξουν πορεία και τελικά να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Οι επιβαίνοντες βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού επί έξι ολόκληρες ώρες ενώ ταυτόχρονα το σκηνικό ξυπνούσε εφιαλτικές μνήμες καθώς δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Παράλληλα, σε καμία περίπτωση δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθεί αν ήταν πραγματικές οι απειλές του δράστη ότι φέρει επάνω του εκρηκτικά.

Η παρεξήγηση…

Σχετικά με τα κίνητρα του Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας οι πληροφορίες διαδέχονταν συνεχώς η μία μετά την άλλη. Τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο δράστης ήθελε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και αργότερα ότι ήθελε να πάει στην Κωνσταντινούπουλη αλλά οι πιλότοι του είπαν ότι δεν επαρκούν τα καύσιμα.

Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι… ο έρωτας φταίει για όλα καθώς φερόταν ότι ήθελε να συναντήσει την 51χρονη πρώην σύζυγό του η οποία ζει στην Κύπρο.

Λίγη ώρα πριν λήξει η ομηρία, δημοσιογράφοι μετέδιδαν ότι τα κίνητρα του αεροπειρατή είναι πολιτικά, ότι είναι πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, αντικυβερνητικός και έχει ως αίτημα την απελευθέρωση φυλακισμένων Αιγύπτιων γυναικών.

Το φινάλε

Τελικά, ο Αιγύπτιος… αεροπειρατής συνελήφθη από τις κυπριακές αρχές λίγο πριν τις 15:00, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να δίνει συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, την αστυνομία και το ΥΠΕΞ για τις συντονισμένες ενέργειες και τον τερματισμό της αεροπειρατείας. Επίσης το αεροσκάφος ελέγχθηκε από πυροτεχνουργούς της κυπριακής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά.

Μετά το αίσιο τέλος του περιστατικού, η υπουργική ομάδα (Υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, και Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης) έδωσε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ήταν παρών και ο Αιγύπτιος πρέσβης Χουσεΐν Μουμπάρακ.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι κατά τη διαχείριση της υπόθεσης οι κυπριακές αρχές είχαν ως πρώτιστο μέλημά τους την ασφάλεια των επιβατών-ομήρων, κάτι το οποίο τελικά επετεύχθη.

Υπήρξε, επισήμανε, πλήρης συνεργασία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, και ο Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία βρισκόταν στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων από την πρώτη στιγμή. Ανέφερε, επίσης, ότι όπως διαφάνηκε από τις διαπραγματεύσεις με τον Αιγύπτιο αεροπειρατή, επρόκειτο για άτομο με ασταθή ψυχολογική κατάσταση, ενώ μετά τη σύλληψή του διαπιστώθηκε ότι τα πυρομαχικά που έφερε πάνω του ήταν… καλύμματα φορητών τηλεφώνων.

Είχαμε μια τέτοια υποψία, είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας, οι οποίοι τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού απορρίφθηκε το αίτημα του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους προκειμένου να αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη. Επίσης, είχε ζητήσει να αφεθούν ελεύθερες γυναίκες, που κρατούνται σε φυλακές της Αιγύπτου.

Όσο για τα “εκρηκτικά”, τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά… θήκες κινητών, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης. “Είχαμε μια τέτοια υποψία” είπε ο κ. Κασουλίδης, “αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα”. Ο Υπουργός ανέφερε, ακόμη, ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.