Φονική κακοκαιρία στη Σρι Λάνκα - Τουλαχιστον 17 νεκροί

Φόβους ότι 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δύο κατολισθήσεις λάσπης εξέφρασαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών στη Σρι Λάνκα, καθώς τα σωστικά συνεργεία διέκοψαν τις επιχειρήσεις μετά την ανάσυρση 14 σορών.

Τις κατολισθήσεις προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων τριών ημερών στην κεντρική χώρα ενώ πάνω από 223.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας, όπως αναφέρουν τα πιο πρόσφατα σχετικά κυβερνητικά στοιχεία.

Συνολικά σε όλη τη χώρα ανασύρθηκαν 17 σοροί και ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανέρχεται σε 37, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που όμως προειδοποιεί πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί πολύ.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων επικεντρώνονται σε περιοχές γύρω από την πόλη Αραναγιάκα, 100 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο, όπου τρία χωριά θάφτηκαν αργά χθες βράδυ.

«Ως τις 18:00 (τοπική ώρα) 134 (κάτοικοι) ακόμη αγνοούνται και έχουν ανασυρθεί μέχρι τώρα 14 πτώματα από τον τόπο όπου έγινε η κατολίσθηση στην Αραναγιάκα», δήλωσε ο υποστράτηγος Σουντάνθα Ρανασίνγκε, επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Αναστείλαμε τις επιχειρήσεις για την ημέρα διότι έχει πέσει το σκοτάδι και η επιχείρηση συνεχιζόταν επί 20 ώρες και πλέον. Θα ξαναρχίσουμε αύριο το πρωί», είπε ο αξιωματικός.

Πάνω από 350 άνθρωποι διασώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις κατολισθήσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

(φωτό αρχείου)