Παραιτήθηκε ο Πρέσβης καλής θέλησης της Τουρκίας στην UNESCO, Ζουλφί Λιβανελί

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Πρέσβης καλής θέλησης της Τουρκίας στην UNESCO Ζουλφί Λιβανελί.

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, αναφέρει ότι ο Λιβανελί χαρακτήρισε «υποκρισία» την πολιτική της UNESCO που, ενώ συμμετείχε πρόσφατα στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, που διεξήχθη με την συμμετοχή 55 αρχηγών κρατών, παράλληλα, αδιαφορεί για την καταστροφή μεγάλων τμημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας του, η οποία γίνεται στο Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι καταστροφές αυτές συντελούνται κατά την διάρκεια των συγκρούσεων του τουρκικού στρατού με τους αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Με ρωμαϊκά τείχη από βασάλτη να περιβάλλουν ιστορικές κατοικίες, εκκλησίες, συναγωγές και τεμένη, η συνοικία Σουρ της πόλης του Ντιγιάρμπακιρ περιελήφθη τον Ιούλιο του 2015 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς του καταρτίζει η UNESCO. Εβδομάδες αργότερα, μια εκεχειρία με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κατέρρευσε και αναζωπυρώθηκε η ένοπλη εκστρατεία.

«Καθώς η καταστροφή της ιστορίας λαμβάνει χώρα στην Σουρ (ο δήμος όπου ανήκει το Ντιγιάρμπακιρ), η υποκρισία κυριάρχησε την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Λιβανελί την στιγμή που ανακοίνωσε την παραίτησή του από Πρέσβης καλής θελήσεως της Τουρκίας στην UNESCO και παράλληλα, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το να μιλάει κανείς σαν αυθεντία για την ειρήνη ενώ παραμένει σιωπηλός ενάντια σε τέτοιες παραβιάσεις (των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), είναι μια αντίφαση των θεμελιωδών ιδανικών της UNESCO», δήλωσε ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης και συγγραφέας.