Αγοράζει 100 Boeing η κυβέρνηση του Ιράν

Σε συμφωνία ήρθαν το Ιράν και η αμερικανική αεροπορική βιομηχανία Boeing για την αγορά από μέρους της Τεχεράνης 100 αεροσκαφών για την ανανέωση του γερασμένου ιρανικού στόλου.

Αυτό δήλωσε ο διευθυντής της πολιτικής αεροπορίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα της κυβέρνησης του Ιράν.

“Από τα 250 αεροσκάφη που υπάρχουν στο χώρα, τα 230 πρέπει να αντικατασταθούν”, δήλωσε ειδικότερα ο Αλί Αμπεντζάντεχ, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Ιράν, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία με τη Boeing θα πρέπει λάβει την έγκριση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δήλωσε επίσης πως το ποσό των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο οποίο έχουν αναφερθεί ορισμένα ΜΜΕ δεν είναι οριστικό και πως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα καθοριστούν έπειτα από διαπραγματεύσεις.

Το Ιράν συνήψε στα τέλη Ιανουαρίου πρωτόκολλο συμφωνίας με την ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία Airbus για την αγορά 118 αεροσκαφών, όμως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει ακόμη την έγκρισή του ώστε αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί.

Η Airbus θα πρέπει να λάβει την έγκριση του OFAC (του Γραφείου των ΗΠΑ για τον έλεγχο ξένων περιουσιακών στοιχείων) που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς περισσότερο από το 10% της Airbus είναι αμερικανικής προέλευσης.