Ο διεθνής Τύπος αποδομεί τον Κάμερον: "Ο χειρότερος Πρωθυπουργός του αιώνα"

Λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα βλέμματα του διεθνούς Τύπου πέφτουν πάνω στον Ντέιβιντ Κάμερον. Independent και Liberation “αποχαιρετούν” με τον δικό τους τρόπο τον απερχόμενο Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκεται στο φινάλε του ηγετικού του ρόλου στη χώρα, κάνοντας -αν μη τι άλλο- θεαματική αποχώρηση.

“Αντίο Ντέιβιντ Κάμερον: Ο χειρότερος πρωθυπουργός του αιώνα”. Αυτές τις λέξεις χρησιμοποίησε ο Independent για να αποχαιρετίσει τον Βρετανό πολιτικό, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτησή του την Παρασκευή.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζοντας το δημοψήφισμα που έμελλε να είναι μοιραίο και για τον ίδιο τον Κάμερον, το χαρακτηρίζει ως “κάτι που έμοιαζε με τζογάρισμα, αλλά τελικώς αποδείχθηκε στρατηγική αποτυχία”. Συνεχίζοντας, το αιχμηρό άρθρο αναφέρει ότι “ο 74ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και προσφάτως και της Βόρειας Ιρλανδίας, ίσως να είναι ο προτελευταίος, πριν η Μικρά Αγγλία αφεθεί στον κόσμο”.

“Διαλυμένη Βρετανία” (Broken Britain) είναι ένας όρος που μπήκε τελευταία στο λεξιλόγιο των πολιτών στα χρόνια της εξουσίας του Κάμερον, που ήταν έξι και πέρασαν. Λοιπόν, τώρα πράγματι θα είναι διαλυμένη. Και αυτό θα είναι το μόνο που θα θυμόμαστε από αυτόν. “Είμαι πολύ περήφανος που υπήρξα πρωθυπουργός της χώρας για έξι χρόνια” είπε ο Κάμερον. “Περήφανος για όσα πετύχαμε. Που κρατήσαμε τις υποσχέσεις μας προς τους φτωχότερους. Που αποκαταστήσαμε την οικονομική ισχύ της Βρετανίας”, αναφέρει το άρθρο.

Συνεχίζοντας ο Independent σημειώνει ότι πέρασαν περισσότερα από 10 χρόνια από τότε που ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέλαβε ένα διασπασμένο και αποτυχημένο κόμμα. Το μεταμόρφωσε, και τώρα το αφήνει όπως το άφησε. Είναι δύσκολο να μην δεις πως χωρίς αυτόν, θα συνεχίσει να είναι έτσι.

“Καθώς γύρισε και κατευθύνθηκε προς την πόρτα της Downing Street, τα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του έμοιαζαν να έχουν γκριζάρει κατά τη διάρκεια της νύχτα” αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: “O νεότερος πρώην πρωθυπουργός από το 1895, να σχεδιάζει την πολιτική του σύνταξη. Ένας άνδρας του παρελθόντος, που με τους κινδύνους του μέλλοντος, το κόμμα του θα τον χρειαστεί περισσότερο από ποτέ.”

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως κινείται και η Liberation η οποία ρίχνει τις ευθύνες στον Κάμερον για την κατάσταση στη Βρετανία: Ποιος είχε την κυνική ιδέα για δημοψήφισμα για Brexit με στόχο να παραμείνει στην εξουσία; Ο Κάμερον, απαντά η γαλλική εφημερίδα.

«Παίζοντας εδώ και χρόνια με την υπόσχεση ενός δημοψηφίσματος προκειμένου να επανεκλεγεί και να καθησυχάσει την δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, ο Ντέηβιντ Κάμερον κατέληξε να αυτοκαταστραφεί. Η παγίδα έκλεισε πάνω σε εκείνον που την τοποθέτησε.

Στις 23 Ιανουαρίου 2013, ο Ντέιβιντ Κάμερον στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί πρωθυπουργός και νοιώθοντας πίσω του την καυτή ανάσα της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας του δικού του κόμματος αλλά και των λαϊκιστών του UK Independence Party (Ukip), αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα. Υπόσχεται ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την ένωση της Μεγάλης Βρετανίας με την ευρωπαϊκή ένωση αν οι συντηρητικοί (δηλαδή ο ίδιος) κερδίσουν τις εκλογές του 2015″, αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα.

Την ίδια ημέρα ο Τόνι Μπλερ, ο Πρωθυπουργός των Εργατικών της περιόδου 1997 – 2007, παρομοίασε την κατάσταση με την κωμωδία του Μελ Μπρουκς «Ο σερίφης είναι φυλακή»: «Μου θυμίζει τη στιγμή που ο σερίφης βάζει τα όπλο στον κρόταφό του και λέει: Αν δεν κάνετε αυτό που σας λέω, θα τινάξω τα μυαλά μου στον αέρα».

Λίγα χρόνια αργότερα, συνέβη ακριβώς αυτό: χάνοντας το δημοψήφισμα το οποίο στην πραγματικότητα δεν θέλησε ποτέ, ο βρετανός Πρωθυπουργός έβαλε το σχοινί στον λαιμό του”.