Συγγνώμη Ερντογάν στον Πούτιν για την κατάρριψη του Sukhoi-24

Απολογητική επιστολή στη Μόσχα έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της οποίας ο Τούρκος Πρόεδρος ζητά συγγνώμη για το θάνατο του Ρώσου πιλότου τον περασμένο Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις τότε είχαν καταρρίψει ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Sukhoi-24. Ο άτυχος πιλότος Όλεγκ Πεσκόφ, χρησιμοποίησε το σύστημα εκτίναξης, ωστόσο έπεσε στα χέρια Τουρκομάνων ανταρτών, οι οποίοι τον πυροβόλησαν θανάσιμα.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, «ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ετοιμότητά του να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους εξέφρασε τη βαθιά συμπάθεια και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του εκλιπόντος Ρώσου πιλότου και είπε “συγγνώμη”».

«Ποτέ δεν είχαμε επιθυμία ή εσκεμμένη πρόθεση να καταρρίψουμε ένα αεροσκάφος που ανήκει στη Ρωσία» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, στην οποία ο Ερντογάν αποκαλεί τη Ρωσία «φίλο και στρατηγικό εταίρο» της Άγκυρας, με τον οποίο οι τουρκικές αρχές δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Ρωσία διεμήνυσε στην Τουρκία ότι για να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, απαιτείται επίσημη συγγνώμη της Τουρκίας για το γεγονός και καταβολή αποζημιώσεων.