Καρέ-καρέ το αιματοκύλισμα στο Ατατούρκ- Τσετσένος τζιχαντιστής ο ένας καμικάζι (photo-vid-upd)

Ταυτοποιήθηκαν οι τρεις δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης όπου σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές είναι ένας Ουζμπέκος, ένας Κιργίζιος και ένας Ρώσος τζιχαντιστής τσετσενικής καταγωγής από την περιοχή του Νταγκεστάν.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο ένας από τους τρομοκράτες που αρχικά πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ στο αεροδρόμιο Ατατούρκ και μετά ανατινάχθηκε, ήταν ο Τσετσένος Οσμάν Βαντίνοφ. Ο Βαντίνοφ πριν από την βομβιστική επίθεση βρισκόταν στην πόλη Ράκκα της Συρίας που είναι η βάση της ISIS και από εκεί πέρασε στην Τουρκία. Τουρκικές πηγές ασφαλείας αναφέρουν πως ο Βαντίνοφ ήρθε πάλι στην Τουρκία το 2015, ενώ άρχισαν έρευνες για να εντοπιστούν τα άτομα με τα οποία σχετιζόταν μέσα στην Τουρκία.

Αναφέρεται πως στην επίθεση μετείχαν και άλλα 4 άτομα τα οποία κατάφεραν να διαφύγουν. Τουρκικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι τουλάχιστον ο ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας που σκόρπισαν τον θάνατο στο Ατατούρκ με 42 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, είναι ξένος. Την ίδια ώρα η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε χώρους υπόπτων για σχέσεις με το Iσλαμικό κράτος στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, δύο ημέρες μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ που στοίχισε τη ζωή σε 42 άτομα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, μονάδες της αντιτρομοκρατικής από κοινού με ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν εφόδους σε τρεις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης (Pendik, Basaksehir, Sultanbeyli). Παράλληλα, στη Σμύρνη τέθηκαν υπό κράτηση εννέα ύποπτοι για σχέσεις με το ISIS στη Συρία. Το πρακτορείο αναφέρει ότι κατηγορούνται για χρηματοδότηση, στρατολόγηση και υποστήριξη στη σουνίτικη εξτρεμιστική οργάνωση.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ περιέγραψε με αποκαλυπτικές λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης των τριών τρομοκρατών που σκόρπισαν τον πανικό και τον όλεθρο στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, προκειμένου να δημιουργήσουν «ρήγμα» στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ισχύουν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, ο ένας από τους τρεις τρομοκράτες βομβιστές αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε στους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου με σκοπό να προκαλέσει πανικό.

«Όταν οι τρομοκράτες είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν από το σύστημα ασφαλείας, όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν από τα σκάνερ, την αστυνομία και τα σημεία ελέγχου, τότε ένας από τους τρεις πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από το αεροδρόμιο προκειμένου να δημιουργήσει πανικό και έτσι να δώσει την ευκαιρία στους άλλους δύο να μπουν μέσα στους χώρους του Κεμάλ Ατατούρκ, να ανοίξουν αρχικά πυρ με τα όπλα που είχαν στα χέρια και στη συνέχεια να ανατιναχθούν» εξήγησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

airport ataturk

airport-ataturk2

Σοκ προκαλεί η εικόνα που κατέγραψαν οι εξωτερικές κάμερες του αεροδρομίου που δείχνουν έναν άνδρα να κινείται ψύχραιμος και χαλαρός στους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου λίγη ώρα πριν σπείρει τον θάνατο. Μάλιστα φαίνεται να φορά ένα μαύρο μπουφάν πα;ρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην Κωνσταντινούπολη ενώ δίπλα του περπατά αμέριμνος ένας πιλότος μη γνωρίζοντας για το τι θα επακολουθούσε.
drastis neo fg istanbu ffd

Μάλιστα οι κάμερες του αεροδρομίου εντόπισαν και τον δεύτερο βομβιστή ο οποίος φαίνεται να περπατά εντός του αεροδρομίου κρατώντας στα χέρια του ένα αυτόματο όπλο.

kel1

Σοκ και δέος προκαλούν τα βίντεο από το εσωτερικό του αεροδρομίου Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία την ώρα των εκρήξεων, από τις οποίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 42 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 239 τραυματίστηκαν.

Το πρώτο βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει τη στιγμή που ο ένας εκ των τριών βομβιστών, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές αρχές, πυροδοτεί τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Σοκαριστικό και ανατριχιαστικό είναι και το δεύτερο βίντεο, στο οποίο φαίνεται ένας μαυροντυμένος άνδρας να εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο του αεροδρομίου κραδαίνοντας ένα αυτόματο όπλο και τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος να σωθεί. Ο άνδρας πέφτει στο έδαφος από τα πυρά ενός αστυνομικού.

Τραυματισμένος προσπαθεί να πιάσει το όπλο που του έχει φύγει από τα χέρια και ο αστυνομικός τον πλησιάζει. Ο αστυνομικός αντιλαμβάνεται ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και τρέπεται σε φυγή, προκειμένου να προστατευθεί. Ο μαυροντυμένος άνδρας πυροδοτεί αμέσως τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει με επιστολή τους εδώ και 20 ημέρες για μια πιθανή επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Την πληροφορία μετέδωσε δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Dogan υποστηρίζοντας ότι την επιστολή είχαν λάβει οι οι αρμόδιες κρατικές αρχές.

CIA: “Βλέπει” το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο “Ατατούρκ”

 Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενεργειών του Ισλαμικού Κράτους φέρει η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη η οποία στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπους ανέφερε ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ Τζον Μπρέναν.

Για τον κ. Μπρέναν οι περισσότερες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο εξωτερικό κατευθύνονται ή ενορχηστρώνονται από έναν πυρήνα στο επιχειρησιακό θέατρο της Συρίας και του Ιράκ. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Ινστιτούτο Μελετών Council on Foreign Relations, επισήμανε αναφερόμενος στη Συρία ότι δεν θα υπάρξει καμιά πρόοδος στο πολιτικό μέτωπο χωρίς ενεργή συνεργασία από μέρους της Ρωσίας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα του προκαλούσε κατάπληξη το ενδεχόμενο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να μη σχεδιάζει επιθέσεις εντός της χώρας και εναντίον αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό, ενώ πρόσθεσε πως απομένει ακόμη «πολύς δρόμος» να διανυθεί πριν καταγραφεί σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια των τζιχαντιστών να προπαγανδίζουν την ιδεολογία τους και να υποκινούν τη διάπραξη επιθέσεων.

«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αν όχι σε όλες», το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει αναλάβει ποτέ την ευθύνη των επιθέσεων που έχει εξαπολύσει στην Τουρκία, υπογράμμισε ο κ. Μπρέναν, και πρόσθεσε ότι οι τζιχαντιστές «διαπράττουν αυτές τις επιθέσεις» για «να στείλουν ένα μήνυμα στην Τουρκία, ένα κράτος-εταίρο μας», αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να «αποξενώσουν» κάποιους εντός της χώρας αυτής που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν «υποστήριξη».