Μόσχα προς Άγκυρα: Η συγγνώμη του Ερντογάν δεν είναι αρκετή - Θέλουμε αποζημίωση

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζήτησε συγγνώμη από τον Βλάντιμιρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικές δυνάμεις τον περασμένο Νοέμβριο, όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για τη Ρωσία καθώς η χώρα ζητά αποζημίωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η πλευρά της Μόσχας είναι ξεκάθαρη: «Ο Βλάντιμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν κατέστησε σαφείς τους όρους που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση των σχέσεών μας: να ζητηθεί συγγνώμη, να υπάρξει τιμωρία για τους ενόχους και να δοθεί αποζημίωση. Το πρώτο έγινε, τώρα αναμένουμε να εκπληρωθεί το δεύτερο και το τρίτο» αίτημα» δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ.

Ο Καρλόφ τόνισε ότι η Μόσχα θέλει εγγυήσεις από την Τουρκία για την ασφάλεια των ρώσων τουριστών, αλλά και αποζημίωση για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία αναμένει τις αποζημιώσεις για την κατάρριψη πριν από την πλήρη αποκατάσταση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων.

Ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν, δήλωσε πως η χώρα θα συνεχίσει τις επαφές με την Άγκυρα για το θέμα των αποζημιώσεων. «Θα υπάρξει επαφή για το θέμα αυτό, δεν ξέρω ποια θα είναι τα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.