Συναγερμός στην Αρμενία: Ένοπλη εισβολή στο αρχηγείο της αστυνομίας - Φήμες για πραξικόπημα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αρμενία καθώς ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, κρατώντας όμηρο ανάμεσα σε άλλους και τον επικεφαλής της Αστυνομίας.

Η έφοδος πραγματοποιήθηκε με φορτηγά, με διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο αριθμός των ομήρων.

Οι αρμενικές αρχές ασφαλείας  κατηγόρησαν τους υποστηρικτές των ενόπλων ότι διαδίδουν στο διαδίκτυο φήμες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένοπλη εξέγερση στη χώρα ενάντια στην κυβέρνηση, δηλαδή πραξικόπημα.

Ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρει: «Σήμερα το πρωί μία ομάδα ενόπλων έκανε έφοδο στο αρχηγείο της μονάδας αστυνομικών περιπολιών και κρατούν ομήρους υπό την απειλή όπλου. Αυτή τη στιγμή κάνουμε διαπραγματεύσεις με τους ενόπλους προκειμένου να παραδοθούν ειρηνικά στις αρχές». Συνεχίζοντας τονίζει ότι υποστηρικτές των δραστών διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για «ένοπλη εξέγερση», μέσω των social media. «Οι πληροφορίες που διαδίδονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η ομάδα που εισέβαλε στο αρχηγείο είναι βαριά οπλισμένη και έχει αίτημα την απελευθέρωση του Γιραΐρ Σεφιλιάν, ο οποίος κρατείται από τις 20 Ιουνίου  και κατηγορείται για παράνομη διακίνηση και οπλοκατοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων συγκρούσεων στο Καραμπάχ. Οι ένοπλοι ζητούν επίσης την παραίτηση της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, υποστηρικτές του Σεφιλιάν δήλωναν ότι σκόπευαν να αλλάξουν τα πράγματα στην Αρμενία με μία ένοπλη εξέγερση. «Έχουμε ήδη καταλάβει τα κύρια αστυνομικά τμήματα στο Γερεβάν και έχουμε υπό τον έλεγχό μας το Ερεμπούνι (σ.σ. περιοχή στα νότια της πρωτεύουσας της Αρμενίας)».

Το αρχηγείο έχει περικυκλωθεί από ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, με τους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή Ερεμπούνι να έχουν αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα κτίρια που βρίσκονται δίπλα στο αστυνομικό τμήμα έχουν εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας.